Blogg

Lotta

11.06.2016 20:17

 

 

Agilitykurs i Ausa

29.05.2016 20:58

Denne helga har Eirun vært på agilitykurs med Lotta. Instruktør var Jannicke Rynning, og arrangør var Selbu trekk-og brukshundklubb.
Kurset var vellykket, Eirun lærte kjempemasse og syns dagene var altfor korte! Og hun vil begynne å trene agility og har som mål å starte å konkurrere til sommeren 2017. Lotta er som alltid kjapp til å ta ny eting, og var veldig motivert for trening.
Bilder fra kursets siste dag (i dag):

Bra artikkel av Thomas Stokke

15.05.2016 11:00

Thomas Stokke driver hundeskolen klickerklok.se i Sverige. Han har jaktet med vorsteher og jaktcocker i 10 år. 

Han er også aktiv innen bruks (rundering klasse A) og lydighet (elite) med sin jaktcocker. Thomas er utdannet klikkerinstruktør via Canis og har holdt på med klikkertrening i 15 år. Han er også godkjent instruktør i hundesporten Smeller.
Han holder kurs i fuglehundtrening, og har skrevet en bra artikkel om klikkertrening av fuglehund.

 

Trening av ro i oppflukt og skudd (RIOS) med klikkertrening

Lek med Irpa

13.05.2016 23:07

I ettermiddag tok jeg med meg Lotta hjem til mine "trønder-foreldre". De har for tiden en korthåret vorsteh-valp som innlosjert leietaker i påvente av at valpen skal få komme hjem til eier på Island.
Irpa heter valpen - en veldig aktiv, uredd og tøff tispe. Har lyst til å stjele henne.....
Lotta fikk kjørt seg. Både valp og unghund sover nok godt i natt :)
 
 

Fridager i Ålesund

07.05.2016 20:15

Når man jobber i helsevesenet blir det tildels ganske mye jobbing. Pga mangel på arbeidskraft først og fremst, så jobbmengden for de som "er i systemet" blir ganske høy. Da smaker det desto bedre med fridager. Så torsdag morgen satte jeg Lotta i bilen og dro hjem til foreldrene mine i Ålesund. Først og fremst for å gå i fjellet (verdens vakreste fjell finnes på Sunnmøre!) og dernest for å stille Lotta på NKK lørdagen (i dag). Planen var egentlig at Eirun skulle stille Lotta, men hun ble opptatt i "familiære anliggender", så dermed måtte jeg hoppe inn istedet, som fører.

Fjellturen ble veldig deilig. Ca 8 km til toppen -Høgkubben, 450 meter over havet med en fantastisk utsikt over Sunnmørsalpene, og Høgkubben er mitt "barndoms" fjell. Vi, dvs jeg og mine to kjære svigerinner("brorkoner"), og Lotta, gikk da fra Gamle Emblemsveg der min famile bor, opp Østrem og det som engang ble kallt "Abrahamsbakkane", opp ved Akslanakken og Storenakken til Østremssetra, og derfra opp mot Langevatnet til Kubbane, derfra opp og ned alle fire "Kubbane" til vi kom på toppen av den høyeste av dem - Høgkubben. Ned igjen via Skillinssetra der vi spiste lunsj. Lotta var med og er en drøm av en turhund. Trenger overhodet ikke bekymre meg for at hun skal ta avstikkere noe sted - hun holder seg tett ved bena mine hele vegen. Ned de bratteste partiene måtte jeg sette Lotta igjen i "SITT", og der måtte hun da sitte til vi tobente kom oss velberga ned fjellknausene uten å bli velta overende av hund i beina. Deretter fikk hun komme ned og få belønning :)
Littvindfullt på toppen, og vått i myrområdene mellom Skillingsetra og Melsvatnet. Men absolutt en deilig tur med solskinn og behagelige temperaturer.

 Turen tok ca 4,5 timer, inkludert lunsj. Om kvelden gikk jeg og Lotta en tur i fjæra nednefor barndomshjemmet mitt. Ikke en tur for pyser det heller, med bratte svaberg og rullesteinsur. God proprioceptiv trening for oss begge. Og hyggelig å se gråhegre igjen.

I dag dro jeg og Lotta og min søte niese Mia utover mot Sunmørshallen og Voldsdalen for å delta på NKKs utstilling der. Etter knapt 3 minutter med bilkjøring måtte jeg stoppe fordi en stor og vakker brun korthåret vorstehtispe var i ferd med å løpe ut i vegbanen - 80-sone. Jeg bråstoppa bilen og fikk lokka henne til meg med pølsebiter, fikk på henne kobbel, og deretter inn i bilen. Snudde og kjørte hjem til mine foreldre og overlot den fremmede hunden til min far så han kunne finne eier. I tillegg til faren for påkjørsel var hun kun ca 200 meter fra en saueinnhegning med mange nyfødte lam, og en korthåret vorsteh med jaktinstinkter river lett istykker 2 -3 lam om hun trigges av løpende sauer.

Deretter dro vi utover til utstillingsområdet.

Lotta trivdes tydeligvis ikke inne i hallen. Virka ganske "tam". Ingen logring overhodet. Ingen glød. Ikke noe humør (og hun som alltid er i godt humør og logrer nonstop, full av liv og spillopper...). Hun understillte seg hele tiden, og prøvde en gang å stoppe meg under løpinga i ringen ved å bråstoppe og hoppe oppetter meg. Ikke "på" overhodet - heller ikke ift meg som fører.  Det ble blått, som forventet (ingen glød, samt at hun er moderat pelset, noe en del dommere ikke liker - men hun har brukspels - noe JEG mener springeren bør ha. Pelsen hennes krever nesten ikke noe stell, og er glatt over rygg og flanker hele tiden).
Jeg pakka med meg Lotta og Mia og kjørte MIa hjem før jeg satte kursen mot Trondheim igjen.
Etter et par timer forstod jeg hvorfor Lotta var som hun var og hvorfor hun ikke hadde vært veldig gira på frokosten sin i dag heller (som jeg stussa på - for hun er det fødte matvrak -"labrador" i matvegen...)- OG hun hadde drukket veldig mye. Både før vi dro til Sunnmørshallen, og mens vi var der. Og etterpå. Drakk og drakk til alle skåler ble tomme....

jepp ---reprise fra i fjor. Oppkast og diare. Hun hadde nok understillt seg pga magesmerter - igjen. Og vært daff fordi hun var syk... Noen lærer tregt...

Etter å ha fått tømt seg skikkelig ble hun mye bedre igjen. Og logrer igjen - takk og lov :) Det tristeste jeg vet om er en hund som ikke logrer. En blå sløyfe tar jeg ikke tungt. Jeg har den samme perfekte hunden med meg hjem som jeg tok med meg til Sunnmørshallen. :) At en dommer heller foretrekker tyngre hunder tenker jeg er litt trist for rasens del. Ikke for Lottas eller min.

Takk til Cathrines hundepatrulje

29.04.2016 19:28

Da Lotta var rundt 6 mnd gammel fikk hun en irrasjonell frykt for sorte hunder. Ikke uvanlig. For å lære henne å omgås mange ulike hunderaser, størrelser og pelsfarger, begynte hun en dag i uken hos Cathrine Solstråle og Hundepatruljen.

  Lotta trivdes kjempegodt, og i litt over ett år har hun vært sammen med gjengen der en dag i uken. De hentet Lotta på morgenen og jeg fikk hjem en sliten og fornøyd hund ettermiddagen. Og hun har lært å omgås alle typer hunder, og har ingen frykt overhodet for andre hunder basert på utseende eller rase. Og hun leser andre hunder veldig godt.
Men der er en tid for alt. Og nå har jeg og Lotta en hverdag der vi trener ganske mye. Mellom 4 - 6 dager i uken trener vi en eller annen hundesport - 2 - 4 timer hver gang. I tillegg deltar vi gjerne som ekvipasje på kurs eller seminarer i helger. Dette kommer på toppen av vanlige turer i skog og mark og langs elva, enten vi to alene eller sammen med familien. Så Lotta trenger derfor nå de øyeblikkene med hvile som hun kan få. Derfor hadde hun i dag sin siste dag sammen med Hundepatruljen.

Trenger du hjelp til aktivisering av hunden din under trygge forhold, der stødige og kunnskapsrike hundefolk tar vare på bestevennen din mens du er på jobb, så kan jeg varmt anbefale Hundepatruljen. Det er ikke usannsynlig at jeg senere igjen vil søke om å få bli kunde der igjen :)

Hundeliv

25.04.2016 22:37

Det går i hund. Stort sett.

I helgen var jeg i Oslo på seminar med Nando Brown. Han er en karismatisk og engasjerende foredragsholder, med fokus på belønningsbasert trening av hund uten at det virker fanatisk på noen måte. Og han krydrer foredragene med egne opplevelser fra den gang han var "tradisjonell hundetrener" med stryp og straff som metode. Og hvor ille det kunne gå de gangene det virkelig rant over for de hundene som ble utsatt for dette.

Den teoretiske læringsteorien og forskningen bak moderne hundetrening kan nok svært mange norske hundetrenere like bra. Jeg for min del lærte ikke noe ny "teori". Men jeg fikk med meg en del gode tips til øvelser og hvordan man rent praktisk kan gå frem ovenfor en del hunder med problemadferd.  Det fengende er formidlingsevnen med blandingen av humor, selvironi og empati med både hundene og eierne. Han forstod selv etterhvert hvor mye lenger norske hunde-eiere og hundetrenere har kommet mtp modernisering av hundetreningen i henhold til forskningsbasert kunnskap, enn eiere og trenere i sydligere strøk i Europa. Så han lovet å komme tilbake til Norge med foredrag på høyere nivå og med mer forskningskrutt.

Overskriften på bildet under er forøvrig ironi. Han var klar på at de færreste problemer skyldtes dårlige eiere. I tråd med forskning så vektla han avl som hovedårsak til adferdsproblemer hos hunder.

En annen sak han også nevnte var dette med å fjerne værhår, og sa rett ut at det var like barbarisk som å kupere haler og ører, for man fjernet et organ som bidro til hundens evne til å sanse omgivelsene, og som også var en del av det språket hunden hadde. Så en mann etter mitt hjerte. :)

 

Jeg kom hjem sent i går kveld, en smule abstinent etter egne hunder.

I dag har været i Trondheim vært upåklagelig, så etter jobb har jeg fått to lengre treningsøkter med Lotta, noe vi begge hadde stor glede av. Første tok vi på tur langs elva, med innlagte økter med "stå under marsj", sitt-dekk-sitt, innkalling fra sitt og fri ved fot. Vi traff andre hundefolk på tur, og det er utrolig deilig at Lotta er upåklagelig lydig og fokusert på meg, og viser egentlig liten interesse for andre hunder når jeg og hun er sammen.
Den andre treningsøkten i kveld gjorde vi hos sportshunder der vi har gått lydighetskurs i vår. Vi jobbet videre med venstresvingene våre under fri ved for, vi jobbet med innkalling fra sitt over hopp, og stå under marsj. En bra kveld der Lotta var veldig på - og igjen - kun små justeringer som skulle til for å få fremgang. 
I morgen er det smellertrening igjen :) Hver dag er en fest når man har hund ;)

Etisk hundetrening i tråd med moderne forskning

15.04.2016 23:32

Anbefaler denne artikkelen fra Manimal.

Primo april

05.04.2016 22:43

April er her. Snart vår men med pusten til kong vinter innimellom i nakken.
Vi har hatt en begivenhetsfull uke.
Helgen som var fikk jeg avlagt siste delene av instruktør-eksamen som jeg har tatt hos Doglife med Cathrine Sallaup som kyndig og engasjerende lærer. Jeg bestod ;)

Søndag kveld fikk vi trent konkurranse-trening i Rally sammen med Nidaros brukshundklubbs Rally-treningsgruppe. veldig givende, og Lotta hadde tydelig progresjon også den treningen.
Mandag kveld startet vi på nytt lydighetskurs hos Sportshunder slik at jeg kan få trent med argusøynene til Sissel og Gunhild over meg. Det hjelper mye å få tilbakemeldinger på hvordan det man gjør ser ut utenfra. Skal jeg ha progresjon i treningen med Lotta, må jeg ha tilbakemeldinger. ellers føler jeg at jeg blir stående og stampe og dels blind for egne feil.

Og i dag kom resultatet fra smellercupen. Vi vant øvelse 4 - bilsøk. Men kom på 7.plass totalt for hele cupen siden vi manglet en øvelse (nr 2 - kassesøk).  Så jeg vil ha ny cup og revansj!! ¨

Gratulerer til Tove (nr 1), Aida (nr 2) og Mascha (nr 3). Morsomt at der begynner å bli en del som vil konkurrere i smeller.

Og så fikk Lotta løpetid i går. dermed går helgens Rally-stemne ad undas for vår del. Men der kommer nok flere tjangser.

Smellercup, del 4; Søk på kjøretøy

29.03.2016 22:34

I ettermiddag dro vi til hundehallen for å trene litt, samt delta på smellercup del 4. Øvelse nr 4 i klasse 1 er søk på kjøretøy. Vi har fra før deltatt i øvelse 1(banseøk)  og øvelse 3 (romsøk). Da øvelse 2 (kassesøk) gikk var jeg bortreist. Så den gikk vi glipp av og havnet derfor resultatmessig samlet litt "nede" på listene.  ;)

I Øvelse nr 1 kom vi på andre plass med 420 poeng. Øvelse nr 2 var jeg på jobbreise og dermed forhindret fra å delta. I Øvelse 3 havnet vi på tredje plass med 364 poeng, og totalt fordi vi manglet en øvelse ble vi etter denne liggende som nr 7 med 784 poeng.

Da vi kom til hundehallen, hadde jeg først to økter med søk på kasser på vegg, med Lotta. Den andre økten en del lenger enn den første. Så ble hun lagt på lading i bilen til det ble vår tur å gå første runden i dag. Hver del av smellercupen består av to runder med samme øvelse, der den beste, poengmessig, teller.

 

Så ble det vår tur. Jeg er ikke så veldig nervøs før slike konkurranser (ingen som dør om vi taper ;) ) Det jeg hadde fokus på i dag var to ting: 1 - min jobb er å hele tiden observere Lotta og vurdere om hun markerer for funn eller ikke. Og gi signalet med hånda opp, om jeg mener hun markerer. 2 - hun var i kobbel, for hun skal ikke få lære, pubertal som hun er ennå (om enn i mindre grad en for 2 uker siden) at det lønner seg å løpe ut og snuse på gulvet, hilse på andre hunder osv). Jeg har ikke den minste anelse om hvor duplikatene Lotta skal finne, ligger. Og det å prøve å gjette hvor de er, eller prøve å styre Lotta til bestemte deler av kjøretøyet er bare tull.
Så vi gikk inn i søksområdet, jeg ganske rolig, Lotta ganske gira-klar for morro. Det var gjemt 5 duplikater på kjøretøyet, vi fikk smeller i forkant som Lott hadde fått før øvelsen. Så hun visste hva slags lukt hun skulle søke etter. Og vi hadde 6 minutter på oss til å finne alle 5 duplikatene.
Jeg lot henne søke og bestemme tempoet selv og hvilken retning hun ville gå i. Jeg holdt henne i kobbel, og holdt meg hele tiden rett bak henne.Hun tok først en hel runde rundt kjøretøyet der hun søkte ganske overflatisk over det. Og deretter på andre runde begynte hun å søke mer detaljert, gikk inn i krinker og kroker, litt frem og tilbake, opp i høyden og ned mot de laveste delene, og deretter markerte hun - først 1, deretter nr 2, søkte videre og fant nr 3, nr 4 og nr 5. Ingen remarkeringer på de hun allerede hadde funnet. Og ingen feilmarkeringer, verken på meg eller Lotta. Jeg havnet ut av telling, og visste ikke hvor mange hun hadde markert på da Stig sa fra om at vi var i mål siden hun hadde funnet alle 5. Og det 50 sekunder før tiden gikk ut.
Etter hver rett markering lekte jeg noen sekunder med henne, med en draleke med to baller festet i. Og deretter ut i søk på nytt. Det fungerte veldig bra.

Ny lading i bil en lang stund, før det ble vår tur til å gå runde to. Og det gikk enda bedre. Vi gjennomførte på samme måte som i første, bortsett fra at hun remarkerte på ene funnet sitt, en gang. Denne gangen ble vi ferdig 60 sekunder før tiden gikk ut, og var dermed 10 sekunder raskere en i runde 1. :)
Jeg er veldig fornøyd med Lotta, ennå en gang :) Hun har høy energi kombinert med høy motivasjon, konsentrasjon og fokus. Veldig flink på alle måter. Ingen snusing på gulvet, og ingen avbrekk der hun fant på andre ting.

 

Sånn per poengmessig: Jeg aner ikke hva vi fikk i poeng. Det får vi vite noen dager etter konkurransen siden det tar littid for én person å sitte og regne sammen alle skjemaene. Så DEN oppdateringen får jeg heller komme med da :)

 

 

<< 9 | 10 | 11 | 12 | 13 >>

Blogg

Så er vi godt inn i 2022

20.01.2022 00:26
Og har planer.  For meg og hundene. Som jeg nok kommer til å skrive en del om i løpet av året. Trening, trening og mer trening. Så langt livet mitt gir rom for det.      Igjen - Rim er verdens søteste hund. Følsom, myk, lydig. Opptatt av mor og My. My er bestevennn, lekekompis,...

Puddel-helvete

06.01.2022 21:34
Ja, jeg har ikke skrevet så mye om Diva, vårt lille "puddel-helvete". Og det er altså ikke et tilnavn hun har fått fordi vi ikke liker henne. For vi liker henne. Men hun er et lite "helvete". Som de andre på samme kull som hun kommer fra. Hissig, ressursforsvar, lite håndterbar. Noe som er litt...

2022 - en ny start?

02.01.2022 16:17
2022 er her. I dag 2.januar. Oppsummeringen av 2021 er ganske trist. Mye sykdom hos hundene mine - i det hele tatt så hadde jeg enten syk, nyoperert eller skadet hund fra april til og med november..... og sånn utenom hund - altfor mye jobb. Altså legejobb. Ca sånn 1, 5 årsverk totalt. Hvilket vil...

Heldige meg

16.11.2021 23:00
Ja, jeg føler meg heldig. Også som hunde-eier. Jeg har tre fantastisk flotte hunder. Med energi, drift, fokus, arbeidslyst og arbeidsglede. Tre helt ulike raser. Men det gjør det hele enda morsommere. Spesielt siden alle tre er så morsomme å trene med :)  Lotta er min potet av en brukshund....

Og oktober gikk som en vind

14.11.2021 22:50
Langt inne i november, snart advent, og oktober fløy avgårde med sjumilsteg. 16. - 17.oktober var igjen i Hønefoss på kurs med Siv Svendsen. Veldig lærerikt, og inspirerende. Hyggelige folk og mange fine hunder. Og jeg blir for hver dag og uke som går bare mer og mer fonøyd med både Rim og My. De...

Det går opp og det går ned

02.09.2021 18:43
Livet er fullt av svinger og det er jammen meg hundelivet også. Vi avsluttet august med to helger med intensiv hundetrening, på kurs med Siv Svendsen. Veldig bra kurs, og både Rim og My fikk vist at der bor mye i dem begge. De er begge intense, er hunder som vil jobbe hardt om nødvendig for å oppnå...

Lille My

09.08.2021 20:10
My er nå 15 og 1/2 uke. Og jeg begynne rå bli LITT kjent med henne.  Hun er ingen "enkel" valp. Fra et treningsperspektiv.  Hun er "enkel" på den måten at hun raskt leser situasjoner, hun har funnet ut hvordan hun best fungerer inad i familien, og hva som lønner seg for henne i...

Familieforøkelse

16.07.2021 01:41
Livet er dynamisk. Inkludert "hundelivet".  Da Rim fikk påvist skulderskade, og operasjonen viste seg å ikke være helt vellykket, gikk jeg litt i tenkeboksen. Jeg er en "energisk" person. Som er over gjennomsnittet aktiv med hund. Men jeg innser at jeg kan "ta lurven" av en hund som ikke er...

Ferie: Norge på Tvers

07.07.2021 18:37
Nå i juni har jeg hatt to uker etterlengtet ferie. Og brukte tiden til å gå Norge på Tvers. En tur som anbefales.  Kort oppsummert:  Dag1; vi gikk fra Hegra festning til Kvitfjellhytta.  Ca 21 km. Da vi starta var temperaturen rundt 16 - 18 grader. Akkurat passe, og stigningen fikk...

Ferie

22.06.2021 22:06
Endelig ferie!!  Jeg trengte ferie nå! Jeg er - mildt sagt - sliten i hodet av korona.    Så nå har jeg to uker med ferie, og i gang med første uken. Og planen er å GÅ! Gå i Norge. I fjellet. Gå, og gå. Og rense hodet for alt annet enn her og nå.  Jeg skal gå en lang tur sammen...
1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>

Tema: Blogg

Ingen kommentarer funnet.

Ny kommentar

Fotogalleri: Blogg

Fotogalleriet er tomt.