Blogg

Winds of change

16.01.2018 19:35

Det å være syk over tid gjør noe med deg. Ikke minst så stoppe man opp og tenker gjennom sine egne prioriteringer. Så siste mnd har jeg tenkt. Og tenkt. Og funnet ut at fra nå av skal jeg prioritere MEG, og si nei til alt som ikke gavner MEG.

 Egoistisk? Ja, absolutt. Men jeg er sliten av å dra strikken for å yte no ekstra, ikke minst fordi man opplever at misnøye er eneste takken man får - ofte. Det som i starten er en ekstraservice, blir etterhvert en selvfølge. Og til slutt blir det et krav. Fra omgivelsene. Og da forsvinner "belønningen" for å gå en mil ekstra. 

Og så har jeg savnet å ha mer tid til overs på egen familie. Jeg er ikke gift for at vi to skal ha to separate liv. Det er greit å ha ulike interesser. Men det er ugreit å ikke ha tid til å være sammen. 
Så jeg har planlagt følgende for 2018: Med ett unntak (instruktørkurs i regi av NSK) skal jeg ikke holde helgekurs. Jeg skal holde kurs på hverdager, kveldstid, maks to kvelder per uke. I regi av Doglife. Men ikke hele helger. Helgene blir øremerket familieliv. 

Så dermed har jeg valgt bort en del. Og det er greit. Og jeg har droppet noen trenings-planer jeg hadde, for egne hunder i 2018. De står det nok fint over. For familieliv betyr ikke passivt liv for hunder. Tvert imot betyr det turer i skog og mark. Og nå garantert en del fjellturer, i og med at vi i dag fikk tilslag på hytte vi har lagt inn bud på, på Glåmos, Røros. Jeg tror nok hundene syns lange fjellturer er like bra aktivitet som mye annet. Og de skal jo fortsatt trenes; i smeller, lydighet, rally og bruks. Men ikke så intenst som jeg hadde planlagt i utgangspunktet. 

Nova ble søndag som var 9 måneder gammel. Og har dermed gått over fra valp til unghund. Siste måned har vært "rolig" for henne også i og med at jeg har vært så syk som jeg har vært. Men hun har taklet det utrolig bra, selv om jeg ser at det kribler i kroppen på henne. Hun har vist seg som en utrolig flott hund: godt gemytt, sosial, vennlig, energisk, intens. Ingen intimitetessone...så det å få en stor beauceron i fanget er hverdagskost her. For å koooooooose. Hun elsker å erte Diva, som er en kruttønne av dimensjoner. Temperament av en annen verden, dog like fullt sosial og vennlig og med masse humor og godt gemytt. Jeg er utrolig fornøyd med begge de to unghundene (Diva er nå 11 mnd gammel), de har utviklet seg til mye mer enn hva jeg hadde turt å håpe på da jeg kjøpte dem. Jeg gleder meg til å se dem vokse videre, få trent med Nova (Diva trener med Eirun), og se hva jeg få gjort sammen med henne. Og Lotta er og blir en superhund  :) som jeg digger. Og jeg tror 2018 blir minst like bra som 2017 sammen med Lotta. 

 

 

 

 

Nyttårsaften 2017

31.12.2017 19:21

Da har vi rundet 2017 og på veg inn i 2018. 

2017 har vært et hektisk år.  2.januar var jeg i gang med både egentrening hos PT og hundetrening sammen med Siri og Oskar. Og våren 2017 ble preget av mitt engasjement for smellersporten, med smellertreninger hver tirsdag der jeg var instrukrør, smellertreninger fredager, og i tillegg en del ekstra som kom i tillegg pga min lederrolle i hundeklubben Spesialsøk Trøndelag. Torsdager har i stor grad gått med til smellertreninger på Stjørdal. Så dermed har det blitt tre faste smellertreninger hver uke. I tillegg holdt jeg en del smellerkurs i helgene. 

I tillegg til mitt eget aktivitetsnivå, har Eirun både trent taekwondo to ganger per uke og agility (med Lotta) en gang per uke hele vårsesongen. Og selvfølgelig fotball flere ganger per uke.  

Jeg så etterhvert nødvendigheten av å trappe ned "noe". Så i første omgang ble det PT-timene. De var egentlig min lille luksus i livet og kostet mye, så med trangs tidstabell og behov for å bruke pengene på annet (les: ungene), ble det disse som gikk ut. 
I februar ble også Lita syk. Tarmslyng. Hun hadde spist en sokk for mye og holdt på å stryke med. Selvfølgelig var jeg alene hjemme da dette skjedde; gubben var i USA med sønner, og datter var hos besteforeldre i Ålesund. Men Lita stod den av, merkelig nok (og takket være flink veterinær).  Det gikk 2 - 3 uker, så ble hun igjen akutt dårlig. Denne gangen var det bukhinnebetennelse. Igjen overlevde hun på ren vilje, og masse antibiotika og smertestillende. Men hun ble ikke seg selv igjen etterpå. Hun haltet mye og ble lam i bakparten etter litt lengre turer ute i marka. 

Så våren 2017 så ukeplanen omtrent slik ut: 
Mandag: Taekwondo

Tirsdag: agility. Og smellertrening. 

Onsdag: Taekwondo. Etterfulgt av fotball. 

Torsdag: Smellertrening. 

Fredag: Smellertrening. 
Lørdag-søndag: kurs, som regel. 

Legg til en del styremøter, i etterhvert to klubber: Spesialsøk Trøndelag og Norsk Smellerklubb. 

 

Jeg syns jo mye er morsomt. Ikke minst rally-lydighet. Så jeg prøvde å få pressa inn litt rallytrening med Lotta fra mars av. Vi deltok i vår aller første konkurranse 18.mars, og rykket direkte opp til klasse 2. 

Oppi alt dette hundestyret kom også utfordringene med et baderom der drenering hadde svikta som følge av rørleggerfeil. Etter en del frem og tilbake ble det avklart at vi skulle få dette dekket gjennom forsikringen. OG selskapet Berge bygg og skadeservice ble engasjert i renoveringen av baderommene via forsikringsselskapet. 

Det ble ikke en enkel renovering. Selskapet mangler tydeligvis en prosjektleder, så hele progresjonen foregikk ved at jeg maste, og maste og sendte ørten mail. Og ringte. Og kranglet. Og sendte sms. Og de glemte tydeligvis de avtalene vi hadde gjort. Fortløpende. Ikke imponert. Først i november ble arbeidet "ferdigstillet". Dvs - de har ennå da ikke gjort alt vi ble enig om, men jeg hadde gått lei av å mase og tar resten på min egen private kappe. Via et seriøst firma. Forsikringsselskapet burde alliere seg med et mer seriøst firma....

Men der har skjedd mye fint i år også. Diva flyttet hjem til oss. Søte Diva. Mellompuddel fra selvfølgelig håndplukket oppdretter. Lille krølle. Skal bli Eiruns agilitystjerne. Hissig som bare det. Eksplosivt temperament. Hopper som en kenguru. Fart som den raskeste racerbil. Tøff frøken. 
Og to måneder etter at Diva flyttet inn, hentet jeg Nova fra Sverige. Beauceronfrøken med gode gener. Og god oppdretter. 
Disse to har vist seg å være gode investeringer. De er tøffe, men førerorienterte. Miljøsterke. Diva en hissigpropp, Nova mer laidback og avventende (heldigvis!). Nova har en nese av en annen verden. Begge er racere i smeller. 

Første helgen i mai konkurrerte jeg og Lotta i smeller, på Hønefoss. Det gikk såder. Lørdagen brøt jeg - pga heteslag hos Lotta. Søndagen havnet vi på 8.plass. 
Vi dro hjem en erfaring rikere. Og hadde uansett hatt en hyggelig helg sammen med Siri og Oskar. 

Siste helgen i mai var det cup i smeller i Selbu. Lotta vant lørdag og kom på 2.plass søndag. Jeg var strålende fornøyd med dyret mitt begge dager.  :) Hun er og blir et funn av en springer. Jeg digger henne rått og uhemmet. 

Sommeren gikk stort sett til valpestyr, siden Nova ble hentet medio juni.  Med besøk av Oskar  en langhelg. De tobente eierne hans hadde funet ut at de skulle gifte seg  ;) 
I august dro vi tobente til Island og bryllup der. Koselig og vakkert. Og et minne for livet. 
 

Og så kom høsten. 
Og med enda flere hunder som skulle trenes. Valpekurs for Diva. Engasjementkurs for Nova. Lydighetskurs for Diva. Og lydighetstreninger for Lotta og Nova, i tillegg til smellertreninger. <

Jeg var også figurant på MH i Selbu i september, og holdt smellerkurs på Fosen. Hyggelig. Mange kjekke hundefolk rundtomkring. I slutten av september dro jeg til Ålesund for å besøke min familie. Lotta gav meg der et sjokk ved å klatre etter meg på en tynn stige opp i en jakthytte, høyt oppe i et tre.... Så springere kan klatre.... 

I oktober dro jeg til Valdres og konkurrerte i smeller, med en førsteplass og en andreplass. Helgen etter dro jeg til Sverige og kenneltreff hos Silogården kennel og Eva. Kjempekoselig. Flotte hunder, kjekke eiere og en fantastisk oppdretter <3 

Siste helgen i oktober ble brukt til oppdretterskolen. 
Deretter ble det instruktørkurs i regi av NKK, trinn 1. Før ny runde til Valdres og NM i smeller. Lotta kom på 6.plasss ettter en heller tragikomisk prestasjon under øvelse 1 - hun gikk til streik. Så og si. Klar tale.  
Den påfølgende helgen var det igjen instruktørkurs, deretter helgen etter fikk jeg besøk OG jeg konkurrerte med Lotta i rally igjen. Vi fikk en fin 1.premie i klasse 2. Første helgen i desember var avsatt til instruktørkurs, men da var jeg syk. I slutten av november fikk jeg en ganske stygg influensa. Og etter dette kom jeg meg ikke og har etterhvert innsett at jeg nok har fått en lungebetennelse. Som jeg sliter med ennå, i skrivende stund. 

Og i desember ble søte Lita avlivet. Smerter tok overhånd og en vond rygg viste seg å være problemet som ikke kunne løses. Søte Lita....  <3 

Så mine forsett for 2018? 
Trappe litt NED! Det har blitt litt for mye. 
Jeg har ambisjoner om å trene Nova. Og fortsette å trene Lotta. Men utover det - jeg skal IKKE gå noen kurs selv. Og utover to helger skal jeg ikke avholde helgekurs selv. Førstepri blir familie. Og egen helse. Og prioritere venner .....
Og så har jeg glemt å nevne: jeg har i løpet av 2017 - i tillegg til full jobb som lege, jobbet med sammenskriving av doktorgrad. På fritiden. Denne kommer jeg til å levere nå i starten av 2018. Og da betyr det at det i løpet av 2018 blir disputas. Omsider. Etter mange år der jeg har jobbet med dette på si. 
For med stor familie, inkludert jobb som verge for funksjonshemmet sønn, blir det ikke all verdens med tid til slike akademiske greier.... 

 

 

 

Smeller-NM 2017

12.11.2017 22:33

Da er jeg og Lotta vel hjemme igjen etter ennå en smeller-konkurranse. Denne helgen den som har tilnavnet "smeller-NM 2017". 

 

Først vil jeg avklare følgende: 

Smeller-NM er ingen offisiell konkurranse (sett fra NKKs-perspektivet - herved presisert siden enkelte ikke forstår hva de fleste legger i ordet "offisiell" i hundesport i Norge) som man får med på hundens dog-web. Resultatet blir ikke stambokført. Det er en årlig avslutning der en hundeklubb "på bestilling" av Norsk smellerklubb arrangerer en konkurranse der de 19 beste (pluss fjorårets vinner) vurdert utfra et gitt antall konkurranser i løpet av året, får invitasjon til å konkurrere om den uoffisielle tittelen NM-vinner i smeller inneværende år. Fra og med 2018 er Norsk smellerklubb inkludert i NKK, og da blir det ikke arrangert noe offisielt NM før der er nok ekvipasjer som har rykket opp til eliteklasse, som kan konkurrere seg imellom, om den beste smeller-ekviapsjen av året, i Norge. Og det blir noen år til siden vi ennå bare har arrangert klasse-1 stemner. Fra om med 2018 får vi forhåpentligvis arrangert også klasse 2 - stemner, og en del ekvipasjer har allerede i løpet av 2017 rykket opp til klasse 2. Lotta inkludert. 
Men i år ble det altså arrangert en avsluttende uoffisiell (sett fra NKK-perspektivet) konkurranse for klasse 1. Siden vi ikke har flere aktive klasser per dags dato. 

Og når det er sagt; Lotta er virkelig drit lei klasse1-øvelsene. Hun har trent smeller siden hun var 5 måneder gammel. Og siste halvår har hun gitt klar beskjed om at spesielt banesøket er gørr kjedelig. Aboslutt ingen utfordring. Romsøk er morsomt. Kjøretøysøk er morsomt. Kassesøk er ok. Men banesøk klasse 1 er bare og bare kjedelig. Jeg fikk henne såvidt gjennom forrige konkurranse når det gjaldt banesøket. Hun løp da over alle 4 banene og viste meg raskt hvor duplikatet var ved å peke med snuten på rett boks, men hoppa videre for å bli raskt ferdig - så det å få godkjent funnet var vanskelig siden kravet er å stå der minst 2 sekunder. Og det å prøve å øke belønningen veldig har ikke hjulpet det spøtt. Lotta er en hund som er veldig klar i språket sitt, så når noe er KJEDELIG, så kan jeg gi henne hva som helst og hun bryr seg nada. Terping er grusomt - som de fleste spaniels synes. Der må ligge en indre motivasjon i det hun skal gjøre, ellers kan vi like godt droppe det. Hun er ingen border collie. Hun er en spaniel. Og elsker å søke - når oppgaven er VANSKELIG. Er oppgaven lett går hun lei. 

Og helt ærlig: Jeg ELSKER at hun er slik :) Jeg vil ha en hund som digger vanskelige oppgaver, som har høyt tempo, som jobber selvstendig, som sier fra om hva hun mener, og som syns livet er best når hun må løse utfordringer. A jeg må ta på kjøpet en hund som syns enkelt og rutine er kjedelig og som viser meg fingeren når hun syns jeg er idiot - er helt innafor. 

Så jeg dro til Valdres vel vitende om at hun sannsynligvis ville boikotte banesøket. Og med mål om at vi uansett skulle ha en fin helg sammen. 

Og det gjorde hun. Og det fikk vi :) 

På banesøket viste hun meg allerede på bane 1 (av 4) at hun slett ikke syntes dette var greit - at jeg "tvang" henne gjennom dette ennå en gang. På andre banen stillte hun seg opp - ved riktig boks -men istedetfor å markere satte hun øynen i meg, og sa: "Fiks dette sjøl - jeg gidder ikke mer". Etter litt lirking og overtaling gikk hun søket på bane 3 og 4 og markerte på de to banene, men da jeg satte henne på bane 2 igjen - siden jeg ikke hadde meldt henne (for hun nekta å markere), så gikk hun igjen og stillte seg ved samme boks. Og SÅ på meg. Jeg tok henne med meg til andre enden av banen og sendte henne ut derfra, og hun gikk og stillte seg ved samme boks ennå en gang, og så meg ennå en gang rett i øynene (og ja - Lotta viser meg tydelig når hun er gretten...og den som ikke tror at hunder har følelser kan ta seg en bolle...). Jeg markerte henne, siden hun stilte seg opp ved samme boks hver gang. Og vi fikk avslutta hele søket. 
Med masse masse trekk....

 

Og da kunne jeg senke skuldrene litt. For da var det bare de enkle søkene som stod igjen :)

Romsøket gikk som en drøm, ift Lottas søk. Hun søkte superryddig, metodisk og med superhøy motivasjon. At hun finner det antall duplikater som hun finner har lite med søksviljen og søksevnen å gjøre, men med luktforhold, luftstrømmer, og den måten hun markerer på - hun må finne senteret for "lukten" før hun vil markere. Og det er slik hun jobber og slik hun er, rett og slett; nøyaktig, og opptatt av finsøk. Ikke alltid like hensiktsmessig i type søk som i klasse 1 i smeller, men bra for mye annet i søksarbeid. 

Kjøretøysøket gikk bra, hun jobba perfekt. Og kassesøket gjorde hun hele jobben alene som hun skal. 

 

Under slike konkuuranser er jeg lite opptatt av hvordan andre ekvipasjer gjør det. Jeg bryr meg rett og slett ikke. Jeg bryr meg om hvordan jeg og Lotta har det sammen, og om vi får til å vise at vi har det fint sammen, og at Lotta er en super søkshund med stor søksmotivasjon, selvgående og selvstendig i søkene sine. Jeg teller aldri poeng, jeg spør aldri om hvor mange funn andre har fått (for - jeg bryr meg ikke....og jeg får ofte ikke med meg hvor mange funn Lottta har hatt heller....jeg er så fokusert å å LESE henne under søkene at antall funn går meg hus forbi...). Jeg håper at de jeg bryr meg om og kjenner har hatt en fin opplevelse av mestring sammen, at de har en fin dag, at fører føler at hunden har hatt det bra. Men antall poeng, og antall funn, er meg egentlig ganske likegyldig. Og det er ikke arroganse. Det er rett og slett mangel på konkurranseinstinkt, og de faktum at jeg i slike settinger går veldig inn i min egen boblesammen med Lotta. VI TO skal ha det fint. Og vi skal sammen jobbe mot nye mål og utvikle oss sammen som ekvipasje hele tiden. 

Jeg innser at den måten jeg tenker på er vanskelig å gripe for de som har sterke konkurranseinstinkter. Men jeg håper at uansett grad av konkurranseinstinkt, så er hovedfokus at hunden skal ha det bra, og at man skal ha fine opplvelser sammen med hunden sin. Så jeg blir ganske trist på andres vegne, og synes synd på , de som kun har pallplassering som mål, og som opplever slike konkurranser som "meningsløse" og grunnlag for dårlig humør og høyt blodtrykk,  fordi ikke alt blir vurdert som perfekt av en dommer. Da forstår jeg ikke motivet for å delta, om det er så til de grader meningsløst. Og ikke minst syns jeg det er trist for de hundene som lever med skuffede eiere, fordi de ikke "leverte" som forventet i en eller annen konkurranse. Hunder har egenverdi i seg selv. De er ikke et redskap for selvrealisering. Og spesielt ikke når det går på beskostning av det jeg mener er hundevelferd. Negativt stress er ikke bra for hunder heller, spesielt ikke over lang tid. 

I årets NM i smeller klasse 1 gikk førsteplassen til en usedvanlig dyktig ekvipasje som vel fortjente den, slik jeg oppfatter den. Jeg fikk ikke sett noen av søkene (siden jeg ikke ser andres søk under konkurranser). Men jeg føler meg ganske trygg på at dommerne dømte korrekt, og at den beste vant :)
Jeg og Lotta  ble nr 6. Etter et elendig banesøk - vi lå sist av alle etter det banesøket, dro Lotta oss gradvis oppover på resultatlistene, så vi til slutt endte på 6.plass. De tre andre søkene er nemlig morsomme. Så da er vi på nett både jeg og Lotta :) 

Og vi skal forstette å ha det morsomt sammen, og gjøre ting som gir mening for oss begge. Og aldri mer banesøk av type klasse 1 for Lotta. DET er nå garantert. Fra i dag av :)

 

Denne bloggen, inkludert dette innlegget, er skrevet av meg, og publisert av meg, som privatperson, som hunde-eier og deltaker i hundesport-konkurranser, og er ikke knyttet opp mot Norsk Smellerklubb. 

 

Kenneltreff Silogården oktober 2017

23.10.2017 21:48

I helgen har jeg, Nova og Lotta vært på kenneltreff i Sverige. Hos Novas oppdretter Kennel Silogården. Noen syns sikkert det er rart at jeg orker å kjøre 75,5 mil tur-retur for et hundtreff. Der er tre gode grunner til at jeg syns dette er vikitg å prioritere. 

For det første har jeg en oppdretter som kan veldig mye om rasen og som er langt over gjennomsnittet engasjert i valpekjøperne sine. På en positiv og konstruktiv måte som ikke er "dominerende" eller "invaderende". Men 100 % POSITIV. 'For det andre får jeg sett en del av kullsøsken til Nova og hvordan de utvikler seg. 
For det tredje får jeg truffet andre som har kjøpt hunder fra samme kennel og får et innblikk i de hundene og hvordan de er og hva de holder på med av ulike aktiviteter. 

 

Så fredag pakket jeg med meg masse smellerutstyr, Nova og Lotta og kjørte 75,5 mil. Og jeg ble ikke skuffet. 

Nova viste seg  være blandt de "mindre" (fysisk) av søskenflokken som var der, 3 kullsøstre og en kullbror. Og hun var av de rolige i flokken. Jeg mistenker at den "roligheten" skyldes at hun var litt dempet av alt det nye og hele situasjonen. (spesielt  en episode etter at jeg kom hjem igjen, som tyder på DET.) To av søstrene; Ninja og Nanya, var under kenneltreffet mye mer temperamentfulle og heftige av seg enn Nova, og de var større fysisk. Nå har jeg trent veldig mye FOKUS, ro og selvkontroll med Nova, så jeg velger å tro at en del skyldes det (i tillegg til at hun dempet seg selv pga helt ny setting og helt ny situasjon og MANGE "nye" hunder rundt seg). Broren hennes Nixxon, var også ganske samlet og rolig av seg (og vakker!!), og jeg og oppdretter har ganske likt syn på hundeoppdragelse og hundetrening.

 Lotta er nok mest lik Nosa. Og Nosa var en veldig søt hund, med supergod kontakt med sin unge herskerinne på rundt 14 år. De to viste under smellertrening at det å være ung hundefører slett ikke er negativt, tvert imot :) Med regelmessig trening fremover kan de to komme veldig langt :) Så jeg gleder meg til å følge dem. 


Vi fikk også truffet en del halvsøsken, og andre fra andre kull. Og jeg sitter igjen med inntrykket av at råmaterialet til alle disse hundene er veldig bra, og så preges de alle av de eiere som de får, på godt og mindre godt. 

Jeg er uansett veldig fornøyd med inntrykket jeg har fått av kullet til Nova, og den utvikling de har hatt. De er energiske hunder, med mye drift, og de er lett-trente, sosiale og med humør. Og jeg er ekstremt fornøyd med Nova.
Lotta var med som demohund i smeller i helga - på kenneltreffet holdt jeg kurs i smeller. Lotta leverte som alltid og sjarmerte hele gjengen. Ittno er vanskelig når det gjelder nesearbeid, ifølge Lotta  :) Superhunden!  :) 
Navn på hund står under hvert bilde. 


Jojo, Novas halvsøster. 


Nanya, NOvas helsøster. 

Nova

Nova, Nosa og Nanya, kullsøstre. 

Ninja, kullsøster. 

Nixxon, kullbror. 

Eda, halvsøster til Novas mor Fanny. 

Nixxon, kullbror. 

Nosa, kullsøster. 


Og jeg opplevde fordelen med å ha en førerorientert kveggjeter som kun vil tekkes mor: Da Lotta ikke ville komme inn med ballen jeg hadde kasta sa jeg til Nova: "Hent Lotta!" Og det gjorde hun  :D Hun løp ut og gjetet Lotta inn til meg med kroppen sin - tvang Lotta inn så og si. Lotta hadde ikke annet valg enn å komme inn til mor, med Nova som pressa henne steg for steg inn dit jeg ville ha henne  :D 
 

Smellehelg i Valdres

15.10.2017 21:25

I helga deltok jeg og Lotta på offisiell smellercup i Valdres. Teknisk arrangør var Valdres hundeklubb. Arrangementet var veldg bra gjennomført med gode lokaler, og godt planlagt program. Det var kjempekoselig stemning der med tid til hyggelig prat med andre smellere fra andre deler av Norge. Lørdagskvelden var vi en gjeng ute og spiste sammen - veldig koselig. 

Lørdag tok Lotta og jeg 1.plassen. Hun er super på romsøk og kjøretøysøk, og finner som regel de fleste duplikater. Banesøket er hun drit lei av - så der bare melder hun seg ut. Dvs - hun finner alle duplikatene - fordi hun vet det er "jobben hennes", men hun finner på så mye tull undervegs (mens hun skriker "KJEDELIG"!!!!!) at vi får masse trekk på banesøk. 

Søndag havnet vi på 2.plass. 
En fin helg på mange måter, ikke minst sosialt. Og så har jeg tenkt ut hvordan jeg må gå frem for å få henne kobla på igjen på banesøkt: jeg må rett og slett legge inn mange forstyrrelser - DA fokuserer hun. Enkle søk gidder hun ikke. Banesøket er for enkelt rett og slett. 
Jeg ser frem til det blir arrangert klasse 2-konkurranser i 2018. Da får Lotta noe å bryne seg skikkelig på igjen og da kobler hun seg mye mer på :) 

 

 

 

Fun facts om hundens luktesans og nese :)

12.10.2017 16:09

Retning på et id-spor (folkefot): Hunden trenger kun lukte seg gjennom fem fotavtrykk for å finne ut hvilken veg personen som laget avtrykkene gikk.

Tisper lukter først på andres ansikter. Hannhunder føretrekker å snuse på området rundt den andre hundens halerot først.

 

Hunden måler tid i henholdt til konsentrasjon av duft. Feks duft av eier. At hunder "vet" når eier kommer hjem fra jobb skyldes at de har erfart at når duftkonsentrasjonen av eier i huset har fallt under et visst nivå, da pleier eier å komme hjem.

 

Hundens høyre nesebor er knyttet til høyre hjernehalvedel (som håndterer frykt, aggresjon oftere enn venstre hjernehalvdel), og venstre nesebor til venstre hjernehalvdel (som brukes til å analyse familiære, kjente stimuli). Hunder bruker derfor høyre nesebor når de snuser på noe som de er skeptisk til, og venstre når de snuser på familiemedlemmer.

 

Hunden snuser på ulike måter avhengig av omstendigheter: Lange "snus" på ca 2 sekunder der de søker etter dufter som er et stykke unna. Korte "snus" når duften er nær. Først skanner de overflaten, og da kan det for oss tobente se ut som om hunden "overser" kilden til lukten. Det gjør den ikke. Den snuser et lite stykke forbi etter å ha stoppet et kvart sekund over duftkilden, blåst ut luft gjennom neseborrene, over den og fortsetter videre. Snur like etter og går tilbake til duftkilden. Hunden lager seg da bare et tredimensjonalt bilde av alle duftene i området, og et bilde av duftkildens konturer,  på samme måte som vi tobente lager oss et raskt tredimensjonalt bilde over kakedisken og favorittkaken hos bakeren idet vi kommer inn i butikken.  :)

Korte "snus" gjøres med en frekvens på 5 - 12 per sekund, som også er den mest energisparende måte å snuse på.

 

For å se en vakker solnedgang bruker øyet vårt tre ulike reseptorer. For å lage seg duftbilder bruker hundene over 800 ULIKE reseptorer.

 

Fo å håndtere lukt bruker vi mennesker ca 3 - 5 prosent av hjernen vår, mens vi bruker ca 33 % for å håndtere syn. Hunden bruker over 1/3 av hjernen til å håndtere luktinntrykk.

 

Referanser til alle disse "fun-facts" finnes i en av arbeidene til Alexandra Horowitz, en av USAs ledende forskere innen hundens sanser, "Inside of a dog, Following the Dog Into a World of Smell".

 

 

Høst og nesearbeid

30.09.2017 21:40

Høsten er godt i gang, selv om vi utfra temperaturene fremdeles har en følelse av sensommer. Og med høsten er også hundeaktivitetene i gang. For vår del betyr det ukentlige smellertreninger; tirsdager, en del torsdager og fredager. Og rallytreninger onsdager. I tillegg litt lydighet. Og så kommer kursene jeg holder på toppen av alt. En del helger går med til å holde kurs, en del helger går med til å delta på kurs selv, som vanlig kursdeltaker. For man blir aldri utlært. I høst, frem til jul, er nå så og si nesten alle helger booka, i kurs og konkurranser.
Og med valper/unghunder i huset går der en del tid til vanlig "valpeoppdragelse" inkludert hverdagsdressur, og vi har såvidt startet litt på "ferdighetstrening" innen både lydighet og smeller. Jeg skal ikke ha barnestjerner, så vi har god tid, og det meste lekes inn som del av lek. Jeg har også fous på selve leken i seg selv - at Nova skal se på lek som noe som for henne har høy verdi og som hun skal strebe etter å få delta i. Med meg. Og for Diva sin del med Eirun.

Smellersporten er sentral i hverdagen vår. Jeg sitter i styret både i "Spesialsøk Trøndelag" og i "Norsk Smellerklubb". Og jeg ønsker å få til et hyggelig miljø for smellersporten her i Trøndelag. Slikt tar tid å bygge opp, og det er ganske ressurskrevende, men målet er langsiktig.

Jeg får ganske ofte (ukentlig...) forespørsel om jeg kan hjelpe til med å lete etter bortkomne hunder, siden mange vet at jeg holder på med spesialsøk og nesearbeid. Dessverre er dette noe jeg må si nei til. Ikke fordi jeg ikke ønsker å hjelpe, men fordi hundene mine ikke er trent til å søke etter andre hunder, og fordi jeg ikke har tid til å engasjere meg i opptrening av "hundesøkshund" med dertil hyppige oppdrag som garantert da ville ta det meste av tiden min. Hver uke er der hunder som mistes, eller som stikker av, og jeg har full forståelse for den fortvilelse eier kjenner på. Jeg har selv mistet hund, som vi fant igjen etter en uke med leting - da så hardt skadet etter en bilpåkjørsel at hunden måtte avlives. Å skulle trene hund til å søke etter andre hunder, krever mye trening, og det krever mye ift personlighet, stødighet og stamina av den hunden som skal gjøre slike søk, og der ville garantert komme forespørsler om oppdrag for en slik ekvipasje nesten daglig. På toppen av mine hundeaktiviteter, er jeg i full vanlig jobb som lege, jeg er i sluttfasen av en doktorgrad i medisin, jeg har stor familie, og timene jeg har til rådighet i fritiden er begrenset. Hadde jeg først sagt ja til oppdrag å lete etter mistet hund, hadde forventningene om deltakelse i slike søk garantert økt på, og det ville blitt vanskelig (for både meg og de som ev spør) å si nei til noen og ja til andre. Derfor holder jeg meg til id-søk (menneskelukt) og smeller.

 

Med økt interesse for nesarbeid håper jeg at noen som har tid og interesse kan tenke seg å trene hunden sin til ettersøk etter andre hunder. For behovet er der, og det er stort.  

Nova 5 måneder gammel.

14.09.2017 00:02

Nova fyller 5 mnd 14.09.2017. Ikke lenger pitteliten valp i hodet, og absolutt ikke voksen. Et eller annet sted mellom valp og unghund. Det første man legger merke til er selvfølgeig størrelsen. Hun veger nå 22 kg og er ca 53 -54 cm i skulderhøyde. Hun har kraftig god pels med underull og en litt striere dekkpels. Og er i ferd med å få litt "Krage" rundt halsen.
Av temperament så er hun ganske samlet i hodet. Tenker før hun handler, men uten redsler. Hun sitter mer og planlegger hvordan hun skal gripe situasjonen an, ikke om det kan være farlig, vurdert utfra hvordan hun fremstår i disse situasjonene. Hun løper aldri rett til fremmede hunder, men ser an hva den andre hunden først gjør, og hun er veldig god på å dempe hunder som ikke er tydelige på at de har gode hensikter. Og holder avstand til de hun ser ikke er blide.
I flokken hjemme kan hun derimot være skikkelig "pain in the ass". Spesielt får Lotta gjennomgå. Lita er klarere i talen om hvor grensene går.

Og kjeder hun seg blir hun kreativ....noe som igjen betyr bruk av både tenner og labber, med full tyngde. 
Hun er løsningsorientert, og mange av løsningene inneholder kraftig bruk av labber, og kroppstyngde. Hun er en veldig fysisk hund på mange måter - elsker fysisk kos, leker med hele kroppen involvert, og bryr seg nada om noen skulle komme til å tråkke på poten eller halen hennes. At noen kan mislike at hun hopper med full tyngde og støtende labber oppetter dem, ser det ikke ut som hun har den helt store forståelsen for. Og har du noe i hendene hun har lyst på bør du holde hardt fast, for hun er spretten og hopper gjerne opp og slår med sterke og kraftige labber i håp om å slå fristelsene ned på gulvet der hun kan plukke dem opp. Det har skjedd flere ganger at jeg har kommet bærende med stor vannskål full av vann, og fått veltet denne over klærne mine...

Vi har begynt med litt trening. Litt lydighet: sitt, ligg, stå, komme på innkalling (noe hun er veldig flink til), lineføring, FVF. Hun er veldig matstyrt og veldig førerorientert og forsåvidt enkel å trene- hun tar ting raskt. Men hun misliker terping og det legger hun ikke skjul på. Så vi må ha korte og varierte økter. Vi har også begynt med litt nesearbeid. Godbitsøk har hun gjort siden hun var 8 uker. I tillegg har vi nå begynt å trene inn smellerboksen, og planlegger å legge inn litt søksutvikling etterhvert. Hun liker sosiale leker med fører, men har veldig lite jaktlyst, så for tiden jobber jeg med å få opp jaktlysten hos henne. Mulig det kommer mer av det når hun blir eldre og får en sterkere bytteinteresse eller gjenstandinteresse. Men hun vil gjerne være lydig og henter ballen om jeg ber henne om det. Dog uten den helt store entusiasmen over ballen i seg selv.
Og selv om hun er førerorientert så ELSKER hun mennesker. Hun tigger om klapp og kos og å bli strøket på magen hver gang noen viser henne litt oppmerksomhet. Når hun skal hvile vil hun helst ligge så nært en tobent som overhodet mulig.

Hun har en del lyd. Kraftig stemme og ikke redd for å bruke den. Hvilket hun gjør om hun er uenig i mors avgjørelser. Om jeg setter henne igjen på stua og går på kjøkkenet, så lyder kraftig klagesang. Og er hun sulten sier hun fra- dels med stemme og dels med å dra matskåla rundt på gulvet med enten labber eller tenner. Syns hun treningsøkta ble for kort, så sier hun fra når jeg setter henne tilbake i bilen. Og om Lotta får trene mens hun må sitte igjen i bilen, blir det tildels intens tilbakemelding om at DET ikke er greit.

Jeg liker det jeg ser nå som hun vokser til. Jeg liker fysikken hennes, blikket, temperamentet, humøret og intensiteten. Hun har meninger, og sier fra om dem, noe jeg liker veldig godt - der er hun som Lotta. Det betyr at jeg får noen blåmerker dann og vann, og at jeg må regne med noen napp fra tenner av og til. Og det er helt greit, Jeg liker hunder som snakker med meg og som ikke er redde for å si fra til meg når de er uenige. Enige blir vi alltids likevel- etterhvert, etter å ha diskutert litt rundt mulige løsninger ;)

Lotta 3 år

13.09.2017 11:57

I dag fyller Engsoleias A-kull, og dermed Lotta (Engsoleias Ayla) 3 år. De har vokst opp og vist seg som stødige trygge hunder, med supert gemytt, arbeidsvilje og lekelyst. Og Lotta er jo -som jeg sier så ofte - perfekt :)


Så gratulerer med dagen til verdens beste A-kull, og til Lotta - verdens beste springerfrøken :)

En måned med Nova

20.07.2017 00:00

Oppsummert etter en mnd med frk Nova i hus: 

Hun vokser fort. Så fort at man omtrent kan SE at kroppen endres fra ene dagen til neste. I morgen fyller hun 14 uker. Vekten har økt jevnt og mye mer enn hva jeg er vant til fra tidligere valper, selv om Nova ser ut som en typisk "skranglete valp med mye føtter", så har hun lagt på seg jevnt over litt mer enn en kg per uke i snitt og veger nå (per 19.07.17) 14,3 kg. Og i høyde er hun i ferd med å nærme seg Lotta. Da hun kom var hun 8,8 kg og på høyde med Lita.... Mentalt er hun en veldig samlet valp. Robust, og tøff samtidig som hun er myk ovenfor mor. Selvstendig, men kontaktsøkende ovenfor flokken, liker å kose.  Uredd, men avventende. Ikke dumdristig, men samtidig nyskjerrig. Hun KAN lage mye lyd om hun mener noe, og hun har innimellom tildels sterke meninger. Så vi har jobbet en del med dette med LYD, og hvor grensene går hjemme hos oss der. Hun trenger en superkonsekvent fører, som er TYDELIG og som ikke gir seg. Og som tør og evner å stå rolig men bestemt i alle "konflikter". For med en hund som Nova - med mye meninger og som er røff og uredd - så blir der noen diskusjoner av og til. 


Vi har såvidt begynt å trene lydighetsmomenter. Og hun tar ting superraskt. Sitt og ligg, stå, utgangsstilling, gå pent ved fot, dette har vi kommet godt i gang med, lært inn som lek med masse gode godbiter. Og fokuset også utendørs er mye og mest på mor. Vi trener "sladretrening" når vi er ute på tur - for som den gjeter hun er ser jeg at spesielt joggere kan det være morsomt å kaste seg etter....og DET skal vi ikke ha noe av. Heldigvis lærer hun raskt også på dette området. 

Hun er intenst glad i mat - heldigvis. Og prøver seg gjerne som snikende tyv eller angripende puma i jakten på noe spiselig. Typisk sceneario har vært at hun ser en av de andre hundene som spiser, går bort til dem, og så plutselig slår hun til den spisende hunden med de store og kraftige labbene sine, og dytter den hunden dermed unna matskåla, som hun deretter raskt putter sin egen snute nedi. MIN!! roper hun da... 

Et annet sceneario er at hun prøver samme strategi på oss tobente om vi har mat i hendene - slår til oss med potene i håp om at vi skal miste ned maten på gulvet. Eventuelt så tar hun sats-hvis vi sitter i sofaen - og hopper oppi fanget vårt og håper å kunne raske med seg noe godt i kaoset som følger....  Hun hopper uten å blunke opp på spisebord med forlabbene og sjekker ut hva som befinner seg der, og prøver å dra ned fra bordet skåler og annet som KAN inneholde mat. Så vi har hatt litt å jobbe med ift det å være høflig og vise selvkontroll rundt mat og spisesituasjoner. Og vi har ikke duker på bordene nå om dagen ;) .

Hun har et tydelig språk, og respekterer språket til de andre hundene i flokken her. Hun er også veldig høflig ute når vi treffer andre hunder. Hun har sterk lekelyst, spesielt sosial kamplek, er veldig PÅ og intens. Samtidig som hun har en veldig god av-knapp og slår seg raskt ned ved bena mine om ikke noe skjer. Feks om vi på tur treffer noen jeg blir stående og prate med - da legger hun seg likegodt ned ved bena mine og blir liggende der og vente - rolig - til vi går videre. Og draget er alltid i retning mot mor :) .Hun er en veldig behagelig hund, samtidig som hun har den intensiteten og den lærelysten jeg er ute etter. Så jeg gleder meg veldig til fortsettelsen sammen med henne.  :) 

Blogg

Kurshelg ved NMBU

25.02.2019 16:38
Helgen som var tilbrakte jeg ved NMBU på Ås og kurs i teoretisk og anvendt læringsteori. Nova ble med som turkompis. Kurset er en del av en kursserie mot godkjenning som adferdsterapeut på hund, katt, hest.  Lørdagen startet vi kl 10 og holdt på til kl 19. Foreleser hele helgen var Anne...

Valp og hverdag

12.02.2019 18:30
Jeg har bestemt meg for å begynne i det små igjen ift kursing. Så om du har skaffet deg valp, eller har tenkt å skaffe deg valp, kan jeg tilby privat-time slik at du kan bli bedre rustet for valpetiden og hva det krever.  Send meg mail hvis interesse.  Mailadresse: kennelvidsyn@gmail.com

Energi

05.02.2019 21:12
Nytt år og nye muligheter. Og det nye året er godt i gang. Januar gikk som en vind. Jeg har greidd å leve opp til mine forsett så langt: Å gjøre det som gir meg energi og overskudd.  Så jeg har laget gode middager. Kost meg sammen med familien min.  Gått på jobb (jeg liker jobben...

Gode instruktører

04.01.2019 17:49
I dag vil jeg slå et slag for gode instruktører innen hundetrening.  Det er ikke lett å være eller finne en god instruktør.  Det ene er det rent hundetekniske - man skal kunne se hva som trengs rent teknisk for å endre eller shape en hunds adferd.  MEN:  Man må også se hva som...

Godt nyttår og takk for det gamle

31.12.2018 17:40
Godt nyttår 2019, og takk for det gamle, 2018.  I motsetning til mange så har jeg ikke nyttårsforsetter. Jeg har allerede iverksatt tiltak for å kunne fylle tiden  2019 med det som betyr mest for meg: mer tid med familie og venner. Og mer tid til å trene egne hunder. Så snart det...

Nye veivalg

20.11.2018 13:08
Noen ganger her i livet opplever man at de planer man har lagt likevel ikke er den vegen man skal gå. Og noen ganger endrer vegen seg raskt, uten at man på noen som helst måte hadde planlagt det eller forutsett det.  November 2018 har for min del blitt en måned der jeg har tatt noen valg som...

Nei. Du vil ikke ha "en sånn hund!"

01.11.2018 16:29
Jeg er superfornøyd med hundene mine og flokken min. Jeg liker å vise dem frem, og jeg liker å vise de gode egenskapene de har. Men; jeg syns også det er helt på sin plass å få frem utfordringene ved å ha de hundene som jeg har. For den "perfekte" (hva er det??) hund finnes ikke.  Så også med...

En ny tid

23.10.2018 00:09
Oktober ble måneden der jeg fikk "tatt ned noen baller". 2018 har på mange måter vært et avarte år - ev "annulus horribilis".  Fra Januar til mars hadde jeg dobbeltsidig lungebetennelse og lungehinne-betennelse. Deretter var Lotta drektig og i dårlig form til mai. Valpekullet krevde sitt, og i...

IF Forsikring av hund

04.10.2018 12:20
De fleste som har hatt hund noen år ser nødvendigheten av å ha en god forsikring på hunden sin. Veterinær er ganske dyrt, og dekkes ikke av statskassa. En skade, sykdom, eller et keisersnitt kan raskt vokse opp i en prisklasse av dimensjoner. Så jeg sørger for at alle hundene i huset er godt...

Lotta 4 år gammel

13.09.2018 19:38
I dag har vi bursdag i heimen. Lotta fyller 4 år. Det har vært fire flotte år sammen med henne. Hun er, slik jeg opplever henne, den ultimate hund. Nydelig, vakker, fantastisk gemytt, elsker å jobbe, høy arbeidsmoral, og gjør hva som helst for mor (og mat og en tennisball.... ;) )  Disse fire...

Tema: Blogg

Ingen kommentarer funnet.

Fotogalleri: Blogg

Fotogalleriet er tomt.