5 timer smellertrening fordelt på to førere og tre hunder

08.12.2015 18:59

Sara er sykmeldt for tiden og skal ha null fysisk fostring. Så da er utfordringen å slite ut hodet hennes. Som settere flest så trives hun best ved å få løpe og "jakte" på fugl i skog og mark. Lydighetsøkter på stuegulvet blir hun ikke veldig sliten av (dog - vi prøver....), så da blir det annet "nesearbeid" som er kluet for å roe henne.

Så i dag ble det smellertrening på hele gjengen. Jeg hadde en halv fridag i dag, og etter halv arbeidsdag dro jeg med meg Lotta først til treningshallen, og trente en time smeller, før jeg dro hjem, spiste litt, luftet hunder og ventet på at Eirun skulle komme hjem fra skolen. Deretter dro jeg, Eirun, Sara og Lita på smellertrening.
I kveld er alle ganske slitene og ligger strødd på gulvet her. Så planen virket etter hensikt....


Lottas trening, smeller

Søk1: på to baner m hver 1 boks m idlukt. Smeller. Frysmarkerer ikke hundre %, gnir nesen frem og tilbake på boksen. Klikk når nesen står stille, godbit, gjentar markeringstrening på boksen, før hun dras videre til neste, lek i slutten av hver bane før neste gås. Gjentar 3-4 ganger. Pause i bil mens bokser skifter plass. 3 søk som dette totalt. Fryser stadig mer. Ikke veldig høy i energi.

Søk4: på vegg, to lærbiter. Id-lukt. Søker metodisk. Frysmarkerer. Kast m ball når hun fryser. Gjentar 4-5 gg. Kommer seg litt i energinivå etter ballek mellom hver økt.

Søk5: som 4, endret posisjon av kasser m lærbiter i. Frysmarkerer. Avslutter med ballek.

I dag nøyde vi oss med å trene en time, siden hun ikke virket like gira som vanlig, og jeg hadde fokus på at det skulle være morsomt. Masse godbiter, og masse lek.

Mellom hvert søk har vi vår vanlige «prosedyre» - lydighet ut og inn av bil; sitte og vente på kommando før hun får gå ut av bil, sette seg utenfor til jeg har lukket og låst. Går ved fot inn i treningshallen, og må sette seg til jeg gir neste kommando.
Det fungerter om før - veldig bra.
At hun ikke var veldig på i dag virket mer som «dagsform». Vi hadde en time med intens lydighetstrening i går kveld, så mulig den økten sitter litt i ennå. Og Søndagen gikk med til bading, klipp og stell av pels, samt kloklipp. Og det tok sin tid, og hun var ganske sliten etterpå.Og så er hun akkurat ferdig med løpetid. Noe osm selvfølgelig også kan virke inn. HUn har ikk evært veldig påvirket av løpetiden, den andre så langt i livet. Anelse mer distraherbar kun.

 

Smellertrening for Sara og Lita

Søk1: På to baner, te i en boks i hver bane. Ingen smeller. Hun husket leken, markeer, i starten antydning til frysmarkering. Går over fra å belønne med klikker og godbit til å kaste godbit idet uhn står med nesen på boksen. HUn går da over til tydelig frysmarkering. Gjentar markering en del ganger på hver boks. Lek ved enden av hver bane. Leker ved å kaste godbiter mellom øktene. Setter på stoppeklokke på 10 minutt i hver treningsrunde. Etter 10 min ut i bil og pause der mens Lita trener med Eirun, og mamme er hjelpehandler makker under treningene deres.

Søk2 og Søk3: som søk 1. Men boksene flyttes til nye posisjoner. I tredje søket blir hun litt forstyrra av hannhund som trener rett ved og som utagerer ovenfor henne. Hun henkes lett inn igjen og gjør egentlig etterhvert lite vesen av han.

Søk4: Tre kasser, te gjemt i smellerboks i ene kassen. HUn forstå rikke leken i starten. Virrer mye ut og snuse på gulvet, tydelig også litt sliten i hodet og opptatt av folk i andre enden av hallen. Tar seg inn igjen idet hun forstår hva dette dreier seg om. Markerer på rett kasse, men snuse ikke - har forstått konseptet og da er det tydeligvis ingen vits i å bruke nesen veldig aktivt….

Søk5. Som søk 4, men har ladet litt i bilen og er mer på. Lar seg «øse opp i arousal» med min stemmebruk (bryr seg nada om å leke når vi er i denne hallen….), og blir da mer fokusert i søket. Markerer på rett kasse hver gang. Fryser med nesen ned på kassa. Kaster godbiter på nesen hennes ved rett markering.

Lekes ut i bil ved å kaste godbiter foran henne. Er tydelig sliten.

Mellom hver økt trente Eirun sine økter med Lita. Først på bane, og deretter på kasser, som Sara. De er veldig flinke. :)

 

For min del merker jeg at jeg blir mer og mer "i min egen boble" når jeg trener hund. Sær som jeg er, så koser jeg meg sammen med hundene jeg trener med, og den sosiale biten (ift andre som trener der samtidig) ved treningene glemmer jeg lett av. Hundetrening er "avkobling" og "utkobling" og "mental pause" for min del. Ingen som "krever "noe, ingen som "maser" og kun positive forsterkning for både meg og hunder :)

 

 

—————

Tilbake