6 flotte valper er født

12.05.2018 00:38

Lotta har lurt oss litt. Luringen. 
Hun har under hele drektigheten vært stor. Til tross for dårlig matlyst og kvalme. Og ultralyd viste mange valper, og veterinær ville ikke telle fordi det var mange. Og dermed har flere veddet antall - 8 og 10 og noen overmodige opp i 12. 
Og pga forventet høyt antall forventet også mange at fødselen ville starte tidligere enn termindato. Mest sannsynlig rundt dag 60. 

Onsdag var vi på dag 59. Og da hadde jeg målt temperaturen i en uke allerede, og Lotta lå stabilt på 37,9 grader. Ingen særlig variasjon. Onsdag begynte temperaturen å svinge, ned til 37,4 og 37,5 grader og opp igjen til 38,0 grader. Og ned igjen. Og opp igjen. Og vi ventet og tenkte at nå faller den skikkelig snart og deretter stiger den og da er vi i gang. Vel - Lotta er noe for seg selv, og dessuten bryr hun seg lite om hva lærebøkene skriver...  

Torsdag falt temperaturen. Til 37,1 tidlig på dagen og mot ettermiddagen ned mot 36,9, og deretter steg den litt igjen, men bare litt, til ca 37,3 - 37,4. Lotta peste mye på ettermiddagen torsdag og virka smertepåvirka, men rolig og fatta. Og vi trodde at fødselen ville skje om natta, natt til fredag. Dengang ei. Lotta sov seg gjennom natt til fredag. Og da vi våkna fredag morgen var temperaturen hennes 36,7 grader. Ingen reell stigning altså. 


Og slik gikk hele formiddagen og dagen i dag - temperaturen holdt seg rundt 37,1 - 37,2 - 37,0 osv. Kl 1330 steg den til 37,6 grader og deretter falt den igjen, og klokka 1500 var den igjen 37,3 grader. Jeg begynte å føle meg en smule frustrert. 


Fødselshjeperne tenkte som meg - at dette tok nok tid, og de hadde tatt en pause for å dra hjem og lufte egne hunder. Jeg satt i sofaen (skinnsofa) med Lotta på fanget og kjente plutselig at hun fikk trykkrier. Jeg hoppa ned fra sofaen og satte meg foran den og så på henne - jepp - trykkrier. Jeg sendte melding til hjelperne mine, som ikke helt trodde at hun kunne ha trykkrier nå, temperaturen var jo så lav! 
Men hun trykket, og jeg filmet - og kl 15.25 kom første valpen til verden. EN litt mager hannhund, men likevel med god føselsvekt på 371 gram,  med verdens nydeligste leverfarge (brun): mørk, jevn, med tanflekker og veldig vakker. Og med to små hvite flekker på hoftekammene. Han var litt slapp i starten og jeg måtte gni ganske intens på han, og suge værske ut av nesen hans (med nesesug), og gav han i tillegg et lite "blås" inn (munn-mot-munn...man gjør det som trengs når noen skal begynne å puste...). Og han sutra og puttra og var i aller høyeste grad levende. Han kom ut i hel fosterpose og Lotta gjorde jobben selv med å rive opp posten og slikke i veg på sønnen sin. Fordi han var litt slapp måtte jeg som beskrevet hjelpe litt, men han kom seg raskt. 

Fødselshjeper K kom inn og fikk dermed med seg neste valp som kom som en olja lyn i enintakt og seig fosterpose kl 15.40: en stor fin tispe på 441 gram, lever og tan hun også. Og veldig vital med klar beskjed om at hun ville ha pupp! 


Deretter kom nr 3 kl 1600 - også en tispe, svart, på 403 gram. Og nr 4 kom samtidig som fødselshjelper M,  kl 16.12 - tispe det også, svart, på 301 gram, og dermed den minste på kullet. Men livlig. 
Så ble det en liten pause der Lotta fikk en liten løpetur ute (for å stimulere riene), og kl 18.50 kom neste valp - hannhund å 420 gram, svart og tan. Siste valp, nr 6 kom kl 20.15 - leverfarget stor hannhund på 423 gram. 

 

Og deretter var det stopp. Da siste kom, avleverte Lotta en skikkelig mengde med sort, bekmisfavet fostervann, så da hun etter å ha avlevert nr 6 fremdeles peste en del i perioder, ble jeg litt bekymret mtp om det lå igjen en død valp, ev morkake-rester. Så jeg kontaktet veterinær og kl 23 dro vi tre stk tobente og 7 firbente til veterinær som undersøkte Lotta og tok rtg - og konklusjonen var: Ingen død eller levende valp lå igjen, og Lotta virka som en sprek og dedikert supermamma. 
Så da dro vi hjem, Lotta fikk en dusj, valperommet ble rydda, og valpekassa ble redd opp og vi tok kvelden. 

Og freden har senket seg :) 
Jeg er superlykkelig. 6 friske flotte valper og en sprek valpemamma. I valpekassa høres små grynt og patte lyder, og Lotta som vasker og steller valpene sine. 

Over: nr 6

—————

Tilbake