Ansvar del 2. Du som skal kjøpe hund.

08.11.2015 18:31

Der er mange gode grunner til å ville skaffe seg hund.
De er godt selskap. De snakker ikke norsk- eller engelsk - eller fransk - og vil derfor aldri kunne fortelle deg ting du ikke liker å høre (som feks kjæresten din eller søstra di kan finne på å gjøre...) - s¨de oppleves som støttende og empatiske. De er morsomme å trene med. De gjør det enklere for mange å komme seg ut og være sosiale og treffe andre mennesker. Og de er positive for helsa på mange måter.

Men hunden skal også ha sine behover dekket.
Og så det etiske ved hundekjøp - at man kan ende opp - ved å kjøpe hund - å støtte en industri som ikke er særlig dyrevennlig. Så her gjelder å tenke noen runder i forkant og ikke kaste seg spontant uti et hundekjøp som i de neste 10 - 15 årene kommer til å gi deg søvnløse netter.

Vi kan begynne med hundens behov. Og primærbehovene.
Mat, drikke, tak over hodet. Lufteturer. Og diverse utstyr.
I tillegg trenger alle hunder i varierende grad: Mosjon. Fysisk trening. Hodetrening (mental trening). Stell av pels og klør. Vaksiner og helsestell. Medisiner når de blir syke (som hunde-eier er du lovpålagt å sørge for at de får tilsyn og behandling av vetrinær om de blir syke - og det betyr at du må betale for det).
Og så trenger hunder både å få dekket sine emosjonelle behov. Og få en skikkelig oppdragelse slik at de har en mulighet til å fungere i den verden de er satt inn i -uten å be om det.

Så ditt ansvar da, om du kjøper hund er:

  • Ha nok penger til å sørge for daglig mat av ernæringsmessig god kvalitet til hunden, de neste 10 - 15 årene. Og penger til å sørge for vaksiner. Og vetrinærregninger - og DE koster - om du er uheldig. En "enkel" konsultasjon feks for en infeksjon, en lørdag eller søndag kommer raskt opp i 2000 kr. Vetrinærmedisinen opererer ikke med egenandeler og dekning fra NAV som menneskemedisinen gjør. ALT må betales av eier. Og forebyggende helse består av kloklipp og pelsstell, ørerens, klipping, børsting med mer. Alt etter rase og individ.
  • Ha nok tid til å lufte hunden minimun tre ganger per dag. Og tid til å dressere hunden din - og tiden det krever kan og vil variere med både rase og individ. Tid til fysisk mosjon på hundens premisser - spesielt viktig hos hunder som skal utvikle seg fysisk. Og hodetrening - hunder trenger å få brukt hodet - det positive her er at det kan du kombinere med å gi "oppdragelse" - i stor grad. Lære hunden manerer på en morsom måte som gjør at den har lyst til å oppføre seg pent og være en høflig hund.  
  • Dekke hundens emosjonelle behov: hunder er flokkdyr. De trenger å få være sammen med flokken sin. Å sette en hund bort det meste av døgnet, borte fra familien, er dyreplageri. Det vil i praksis si at hunden blir en del av hverdagen og livet ditt. Ikke en leke du kan ta frem når du føler behov for det.

Og du må bruke tid  (og ofte penger på kurs og opplæring om du ikke vet hvordan) på å sette deg inn i hvordan hunden "fungerer" mentalt, slik at du på best mulig måte og mest mulig effektiv måte kan gi hunden en oppdragelse uten å trigge frustrasjon og aggresjon hos hunden.Og treningen må være utført på en lovlig måte.
Og midt oppi alt dette må du huske at hunden er et dyr, og adferden til hunden reguleres via lover, som er slik at hvis hunden gjør noe som krenker andre, så er det du som eier som må bære ansvaret - juridisk, moralsk og økonomisk.

Om du skal greie alt dette, må du i forkant tenke over følgende:
Hva slags hund greier jeg å ta meg av, omgås i de daglige og ta ansvaret for? Hvor mye pelsstell? Hvor lett skal hunden være å dressere? Skal hunden kunne gå løs? Omgås andre hunder? Være en rase som er kjent for å være tolmodig med barn? Kan du takle en hund som vokter? Som vil jakte på alt med puls? Bjeffer rasen mye? (obs - spisshunder og en del selskapshunder)

  • Så hvilken RASE, ev hva slag raser en ev blanding skal være av, er noe du bør tenke grundig igjennom. En hund er ikke bare individ. Den er arten HUND først og fremst, deretter er den RASE (ev blanding av raser) med dertil en del medølgende egenskaper og karakteristika, og deretter er den INDIVID - preget av sine foreldre og de særtrekk de har.
    Så spør de som kjenner de ulike rasene. Les deg opp på raser. Treff så mange hunder du kan fra de rasene du tenker at du kan tenke deg selv. Og vær kritisk.

Og så over til det etiske ved hundekjøp:
Mange raser har det vært avlet mye på siste årene. Tildels ukritisk. Og mange ser sitt snitt til å tjene penger på andres ønsker om en pelskledd kompis. Disse selger ofte hunder som enten er smuglet inn - ikke vaksinert - uten stamtavle (og uten stamtavle vet du ikke så mye om hundens opphav) og uten at hundene er registrert i NKK eller annet tilsvarende utenlandsk register. (Og skal du stille hund eller delta i en del ulike offisielle konkurranser ol med hund må den være registrert i NKK - enten som rasehund eller i NOX-registeret som blandingshund). Eller de blir avlet uregistrert, med foreldre man ikke vet så mye om - som ikke er helsetestet. Og selges som familiehunder uansett hva slags raser de har i bunnen. Og ikke alle raser egner seg som familiehunder, til å dele hus med små barn. Mange raser har sterke jaktinstinkter og kan ikke gå løse. Mange har sterke vokterinstinkter og bør ikke være alene - med ev dårlig sosialisering eller dressur - med barn. Og en del hunder sliter med samkjønnsagressjon og br derfor ikke tures av barn alene ute.
Gode opdrettere med fokus på rasen, og ikke penger  VET dette, og plukker ut rett eier til rett hund. Og sier fra om du ikke passer til å ha akkurat denne rasen.

Noen raser er også forbudt i Norge.
Smuglehunder har også den risikoen at de drar med seg sykdommer som kan smitte -ikke bare andre hunder- men også mennesker med alvorlige og livstruende sykdommer.

Så ditt ansvar som hundekjøper:
Ikke gå etter pris. Smuglehunder selges ofte rimeligere enn rasehunder fra seriøse oppdrettere. Og uregistrerte selges enten forsøksvis like dyrt som registrerte. Så sjekk om de hundene som det avles på er registrert i dogweb i NKKs register. Sjekk ut om der er sykdommer i slekten. Ring tidligere valpekjøpere og sjekk ryktet til oppdretteren. Sjekk med raseklubben om hva som er hyppig forekommende sykdommer på rasen.

Og så dette med raser som har spesielle plager pga sine rasekarakteristika. En del raser sliter med å puste pga flate neser/ingen neser. Noen raser sliter med overskudd av hudfolder. Eller andre særtrekk. Vær obs på dette slik at du ikke støtter avl på raser som i stor grad gir syke dyr. Da gir du seg selv i så fall en stor risiko for høye vetrinærregninger neste årene, og et trist liv der din beste venn lider mye mens du må se på.

Ikke støtt ulovlig smugling. Ikke støtt useriøs avl. Ikke støtt avl på hunder som er syke. Sett deg inn i lovverket som omhandler hund.
Gjør hjemmeleksa di i forkant. Det er både du og hunden din tjent med.


 

—————

Tilbake