Beklager, jeg må bare...

23.04.2022 14:59

For den som ev trodde at jeg ikke lenger har tydelige meninger om mangt. Beklager. Det har jeg. Og fremdeles mange meninger om dette med læring. Hvordan hund (og barn og snegler og sauer og ektemenn) lærer. Og hvordan den kunnskapen vi har om læring og skal sette føring for HVORDAN vi trener hund. 

 

Jeg har verdens beste sjef. I legejobben min altså. Jeg liker henne både som menneske. Og som leder og sjef. Hun gjør en strålende jobb og er i tillegg en utrolig reflektert og omgjengelig person. Med stor kunnskap om mennesker - som er det som først og fremst trengs når man skal "være sjef". Men om hun hadde kommet til meg og sagt;"Eli-Anne - heretter får du ingen lønn. Du forventes å komme på jobb og gjøre maks innsats for MEG, fordi du liker meg og fordi vi trives med å jobbe sammen."

Da hadde jeg protestert høylydt. For selv om jeg liker jobben min og de jeg jobber sammen med, så forventer jeg altså den lønnen jeg mener meg fortjent til, i kroner og øre, utbetalt en gang per måned. Og uten lønn - sorry mac - sorry sjef - da må jeg finne meg en annen jobb, selv om jeg liker sjefen jeg har pt. 

Men veldig mange mener altså at hunder skal jobbe uten lønn, fordi de liker å jobbe sammen med oss. De krever av hundene sine noe de ikke engang krever av seg selv. Og disse ser gjerne på godbiter som "foring av hund", "bortskjemming av hund", og lek med hund som "bortkastet bruk av energi", "noe som trigger aggresjon hos hunden", og mange flere merkverdige argumenter. 

 

Så hvorfor belønning i hundetrening? 
-Fordi hunden da kobler adferden de nettopp gjorde med noe godt. Noe som trigger lyst-hormoner i hjernen, som igjen lager nerveforbindelser - synapser - som er det som er læring: Adferd A fører til B. Enkelt og greit. 

Hunder flest blir ikke supermotivert av muntlig ros fra eier. JA de syns selvfølgelig det er fint med en eier som er blid og hyggelig. Men for at adferder som er vanskelig for hunden å utføre, skal sitte, trengs oftest mer enn verbal ros. Spesielt i innlæringsfasen. Når hunden etter MYE trening kan utføre den spesifikke adferden, kan ros som er betinget via andre belønninger, være nok innimellom. Men ikke som eneste belønning. 

Som eksempel kan jeg nevne My: For at hun skal FOKUSERE og ta seg sammen når energien spruter i alle retninger, så bruker jeg en godbit. Denne må hun fokusere på. Rolig, med fokus på kun godbiten, og dermed ta seg sammen og frivillig velge bort alt annet, for å få godbiten. (Omvendt lokking). Når jeg bruker denne metoden i starten av en treningsøkt (eller når jeg i hverdagen ser at hun koker), så tar hun seg sammen og spør etterpå; "Hva vil du jeg skal gjøre mor?"

For en som ikke tenker på hundetrening på denne måten, kan det se ut som om jeg står der og "forer hunden", når jeg egentlig- med belønning - forteller henne at "nå må du skjerpe deg, så kommer den ennå mer morsomme oppgaver og belønninger." For når en adferd (oppgave) har blitt belønnet mange ganger, blir oppgaven i seg selv ofte også en belønning. 

 

Alternativt: straff fører også til læring. Men det er en type læring som krever mer - fordi hunden må finne ut HVA som IKKE gir straff. EN omveg altså. Og i tillegg blir ikke selve adferden du vil ha automatisk og stadig forsterket. Og selve oppgaven blir ikke en belønning fordi den aldri har blitt belønnet. (Med mindre oppgaven er noe hunden har i sitt genetiske repertoir - som feks å gjete, å bruke nesen, å jakte etc, disse er det vi kaller selvbelønnende adferder - fordi hundene er avlet for dem og drives av instinkter til å utføre dem. )

 

Hva med alt du IKKE vil ha av adferder? Som feks bjeffing på nabohunden, spising av sko, ol? Da må du legge til rette rundt hunden slik at den ikke får mulighet til å gjøre akkurat disse adferdene. (Gjerde mot naboen, skoskap i gangen) For alt hva hunden får trene på, blir den god på. 

 

Så: møter du hundefolk, instruktører og andre som fnyser av godbiter i hundetrening, som syns lek er farlig i relasjon mellom hund og menneske, og som mener hunden skal jobbe for oss, gratis, mot ros, fordi den "liker" å jobbe for oss, - skygg unna denne filosofien. Folka kan gjerne være hyggelige og sosiale, så vær høflig og hyggelig du også. Men ikke ta til deg "trenings-filosofien". Den vil bare gi den mange ekstra humper på vegen mot den ferdig trente hunden du vil ha. 

Husk at det er HUNDEN som skal synes at "belønningen" er en belønning. Ikke du. Og for alt du vet kan det jo være slik at hunden din syns "muntlig ros" bare er mas og tjas. Det går an å trene hunden til å forstå at muntlig ros faktisk ER belønning, men det blir i neste innlegg. 

—————

Tilbake