Da er vi i gang igjen

20.01.2017 21:02

Vi har rundet inn i 2017, og etter en desember uten særlig trening - av ymse grunner -er vi nå skikkelig i gang igjen. Og mer enn noengang er fokuset smeller.

I regi av Doglife er vi i gang med to treningsgrupper hver uke, en på tirsdagkvelden og en fredagskvelden. I tillegg trener en ihuga smellergjeng torsdager under kyndig overoppsyn og veiledning av Stig, noe jeg setter veldig pris på. Det er alltid bra å få konstruktiv kritikk av noen som er enda bedre enn en selv, og som ser hva man selv ikke ser - spesielt når man er litt sliten i hodet. Som man ofte er på ettermiddager og kvelder etter jobbdag. Og det er i den "tilstanden" man oftest trener hund, så greit å få pirka bort de verste sløve uvanenen man legger til seg ubevisst.

 

Denne uka har jeg og Lotta hatt fokus på TO ting spesielt:

1. Det ene er fortsatt diskrimineringstrening. Og for forandringens skyld trener vi nå med presentasjon av en person i smeller - og deretter skal hun plukke ut den personen som har id-lukten sin i smelleren hun har fått presentert (Duplikat-person) og markere med snuten inn i knehasen på den personen. I starten blir hun kun presentert for denne ene personen, og deretter har vi lagt på forstyrrelser i form av flere personer som står ved siden av "duplikat-personen". Vi er godt i gang, Lotta tar ganske raskt denne formen for lek. Så i kveld kunne jeg skifte mellom ulike smellere/personer, som alle da enten ble duplikat eller forstyrrelse avhengig av hvem hun fikk presentert i smeller.
2. Det andre vi har hatt fokus på er selve smelleren. Der har jeg slurvet litt etterhvert...noe som er lett å gjøre når både hund og eier "kan" leken. Noe Stig bemerket på trening. Lotta er for kjapp med snuten nå, inn og ut av smellerboks. Så jeg har nå jobba med å få henne til å bli værende med snuten I smellerboksen. Igjen - hun tar ting raskt når jeg bare er streng med kriteriene mine, så i kveld hvilte hun nærmest med snuten dypt i smellerboksen til jeg sa "bra" og dermed gav beskjed om at hun kunna dra ut snuten og få belønning. Så det går fremover bare man tar tak i eget slurv.

I tillegg prøver jeg å stimulere til nesearbeid uansett hva vi ellers gjør. Så når vi går tur leker vi leker der Lotta (og Lita) må snuse opp feks en ball som jeg gjemmer, eller finne en pinne med min id-lukt blandt mange andre lignende pinner. Og frokosten blir ofte servert i hagen, der begge hundene må snuse opp maten sin. I det hele tatt tror jeg hunder bli harmoniske med mye bruk av nesen. Og innendørs er begge mine hunder roen selv - aldri noe tull - verken bjeffing, vandalisering eller annen form for uro.

I tillegg legger jeg inn korte økter med lydighet for Lotta mellom alt annet i løpet av dagen. Vi trener fri-ved-fot, sitt, ligg, stå, bli værende, utadsending med mer. Og Lotte trener også Agility en dag per uke med Eirun. Hun blir ganske oppgira av agility, (syns ikke det er helt bra....), så etter agilty-treningen, har jeg smeller-trening med henne for å ta henne ned og roe hodet med nesearbeid.

Planen for våren er å fortsette nesearbeidet, og variere øvelsene innen nesearbeid. Når været blir litt bedre er planen å få lagt inn noen økter med id-spor hver uke for Lotta. Og for Lita blodspor.

Bilder fra smellertrening denne uka.

 

—————

Tilbake