Dobbeltstevne smellercup i Selbu, 27. og 28. mai

28.05.2017 21:49

Ny smellecup og nye muligheter. Lørdag morgen ( i går) stod jeg opp kl 0530, pakka meg og Lotta og diverse utstyr i bilen og kjørte til Selbu. Kjøreturen tar ca en time så tidlig om morgenen når der er lite trafikk. Til gjengjeld var der desto flere reinsdyr ved riksvegen mellom Stjørdal og Selbu, gressende i morgenskumringen og lett tåkedis. Veldig vakkert og en fin start på dagen. :)

Registrering startet kl 0730, deretter var det briefing av øvelsene og trekking av startnummer før konkurransestart kl 0900. Jeg trakk nr 2. Noe jeg syns er greit - jeg liker å starte tidlig i konkurranser. Tidene stod oppgitt for de ulike startnummer, og nr to skulle gå banesøk kl 0904, romsøk kl 0929, kjøretøysøk kl 11.09 og kassesøk kl 1306.

Første øvelse - banesøk. Det er merkelig nok - den øvelsen Lotta slurver mest med, litt fordi hun er "høy", og da løper hun gjerne forbi rett boks uten å stoppe ved den før hun tar den på veg tilbake på samme bane. Dvs hun "skanner" lett banen, noe som gir trekk i øvelsen. Og hun har litt dårlig tid for hun kan leken så godt og vil gjerne raskt videre til neste bane. Jeg må derfor jobbe litt i forkant av øvelsen for å ta henne ned, slik at hun samler seg itt før øvelsen og slurver mindre. Samtidig vil jeg ikke ta henne for langt ned, for hun trenger den driven  og den energien hun har med seg på de andre søkene i konkurransen.
Banesøket viste seg å gå rimelig greit, hun skanna litt på første bane og tok seg deretter inn igjen og fullførte bra.

Så 20 minutter pause før romsøket. Rommet var konstruert som en slags kjellerbod med alt mulig rart - fra verktøy til klær og støvler. Lotta jobbe veldig bra og fant alle 4 duplikatene, og hun var selvgående hele vegen. Ingen restarter eller annet som gav særlig med trekk.

Så pause til kjøretøysøk. I pausa lå ho i bilen, bortsett fra en tissetur ut, og før søket lekte jeg henne opp med draleke. Hun jobba bra og fant 4 av 5 duplikater på en stor lastebil. Tilbake i bil og ny pause til kl 13.06.
Kassesøket var over på 3 sekunder - hun fant duplikatet umiddelbart og smalt ned i en frysmarkering på kassa. Og vi var ferdig med alle øvelsene for dagen.

Jeg er ikke typen som sjekker resultatet fortløpende hele dagen - jeg bryr meg egentlig lite om hvordan andre jeg ikke kjenner gjør det, men heier på de jeg kjenner, spesielt "elevene mine". Men jeg sjekker ikke poeng, jeg ser på de jeg rekker, og gir tilbakemeldinger om tips til forbedringer og ros for hva som var bra.
Så da dagen var over og premiene skulle deles ut, visste jeg ikke før jeg ble ropt opp av jeg hadde vunnet dagens cup, med opprykk til klasse 2. :) Jeg ble selvfølgelig glad, for jeg ser frem til "å bli ferdig" med klasse-1-øvelsene og begynne å fokusere helt og holdent på klasse-2-øvelsene.

Jeg dro hjem, laga middag og slappa av sammen med familein min resten av kvelden.


I dag, søndag 28.mai, stod jeg igjen opp kl 0530, og kjørte til selbu for ny cupdag. Været var meldt varmere, så med Hønefoss-cupen og varmen der i bakhodet pakka jeg med to silvershades, rikelig med vann, håndkle, med mer. Lotta var ikke fullt så energisk i dag morres og snudde mot sofaen igjen da jeg ba henne komme med meg ut....men hun MÅTTE bli med.

Fremme i Selbu, på Årsøya: Igjen registrering, briefeing og trekking av startnummer, og jeg måtte bare le da jeg igjen trakk nr 2. Med akkurat samme starttider som dagen før. Starten på øvelse 1 ble likevel ikke fullt så bra som dagen før, for dagens start nr 1 hadde en hund som ble veldig påvirka av andre hunder i nærheten, så jeg lovet han å holde avstand med Lotta til han var ferdig. Og dermed ble det litt hektisk da det ble min tur, og jeg rakk ikke å få "tatt Lotta ned" i hodet før start. Så hun "fløy" over banene, surra en del, og det ble en del trekk, selv om hun fant alle fire duplikatene. Greit nok - bedre med en høy hund enn en lav en.

Romsøket var i dag en stue med sofa, hyller med mer, og Lotta jobba kjempebra, selvgående i søket sitt, hun stoppet opp et par ganger da en person som konkurerte på banesøk i ringen ved siden av skrek veldig høyt hver gang hunden hennes gjorde funn, men heldigvis tok Lotta seg inn igjen av seg selv og fortsatte søket sitt, etter et par blikk mot "hyleren". Så jeg slapp å restarte henne. Hun fant 3 av 4 duplikater og det 4. viste hun meg tydelig hvor var, men hun ble ikke stående og markere fordi hun ikke (i eget hode) greidde å finlokalisere det på millimeteren. Men Lotta var super-energisk og selvgående og strukturert under hele søket, så jeg var kjempefornøyd med henne.

Det ble veldig varmt i dag, så da jeg tok henne ut til kjøretøysøk merka jeg at hun var daffere enn vanlig. Jeg fikk henne opp med ekstra gode godbiter av hjortekjøtt før vi gikk inn i startområdet. Hun ble satt i søk, men jeg måtte jobbe mye mer enn vanlig for å få henne til å holde søket gående, selv om det utenfra ser ut som hun er veldig på hele tiden. Hun fikk et funn, jeg dro henne inn i godbitruta og gav henne en neve med hjortekjøttbiter, noe som økte motivasjonen hennes merkbart igjen. Og slik holdt vi det gående resten av søket. Hun fant 4 av 5 duplikater. Og da var vi slitne begge to etterpå.

Vi hadde god tid før siste søket, og dro ned til Selbusjøen slik at hun kunne få svømme og kjøle seg litt ned i vannet. Det hjalp på, ift energinivå. I tillegg fikk hun ligge på et oppbløtt håndkle i bilen til siste søket, og på veg inn til kassesøket dro jeg henne opp så heftig i lek at hun snerret og knurret og hang i leka. Jeg satte henne rett i kassesøket, hun søkte superryddig, strukturert og selvgående (delilig syn!) og la seg tvert ved og frøs da hun hadde bestemt seg for hvilken kasse duplikatet lå i. Jeg meldte og det var rett kasse :) Og andre cup denne helga var ferdig jobba for vår del.

Igjen -jeg visste ikke hvordan noen av de andre hadde gjort det -jeg sjekker ikke resultatlistene fortløpende da jeg har nok med å jobbe med Lotta og være i boble med henne hele dagen. At vi var en av to ekvipasjer som begge dager hadde startet med "handicap" fordi jeg ikke visste hvor duplikatene til kjøretøysøket lå, gav jeg blaffen i. For meg er søksarbeid det å lese hunden, ikke å styre hunden til å markere et bestemt sted. DET må være særdeles lite tilfredsstillende å ha behov for å vite hvor duplikatene ligger i håp om å styre hunden dit for å samle konkurransepoeng. Sportsånd er også viktig for meg.
Men jeg innser jo at ikke alle tenker som meg. Forsåvidt noe jeg også gir blaffen i, siden mitt mål er å jobbe frem alle de gode egenskapene Lotta har slik at hun blir en enda bedre søkshund. Super er hun allerede! :) Så får andre gjøre som de vil med hundene sine....

Pga en del småtrekk i dag, og fordi vi ikke fant to duplikater, ble jeg overraska da vi ennå en gang havna på pallen. På andre plass i dag, -førsteplassen gikk til hun som hadde gårsdagen andreplass, med jaktlabrador. Hun hadde også tredjeplass i dag med huskyen sin - en veldig god prestasjon :) Så vel fortjent.

Arrangementet var godt planlagt og godt gjennomført av Selbu trekk-og Brukshundklubb. At rom - og kjøretøysøket ikke var mulig å få gjennomført bak vegger uten innsyn for de som ennå ikke hadde gått søkene er noe man heller får ta med seg til neste gang man planlegger smellercup.

Etter cupen i dag rakk vi en runde til med bading i selbusjøen og lek på stranda der, med både Oskar og Lotta :)

—————

Tilbake