En uke med puddelfnatten Diva

17.04.2017 20:04

Nå har vi hatt Diva her i litt over en uke. Og det har begynt å gå seg til.

Oppsummert: Hun er en ganske uredd, men fornuftig frøken, som går på med dødforakt men tar beskjeden første gang "det smeller", Dvs før det "blir stygt". Og da mener jeg ift de voksne hundene her. Hun ble umiddelbart adoptert av Lita, som har funnet seg i utrolig mye siste uka. Men i dag ca midt på dagen smallt det mens vi var ute i hagen hele gjengen, og da lo jeg og tenkte; "på tide!".  Diva hadde da ignorert klar melding fra Lita flere ganger - MANGE ganger - om at hun gikk over streken i en situasjon. Og til slutt sa Lita skikkelig fra. Ikke voldelig, ikke stygt,ikke vondt - men hun sa fra. Og Diva hylte og trakk seg gråtende tilbake. Og respekterte omsider beskjeden Lita hadde gitt. Og etter det har hun faktisk vist de to voksne hundene mer respekt. Hun er smart og har forstått hvor grensene går. Så jeg regner med lite konflikter fremover. :)

Ift våre rutiner, så må hun styres litt der også. For som den puddelfnatten hun er (morsomt ord :D ) så kan hun holde det gående i turbofart veldig lenge, sette huset på hodet, og etterhvert bli krakilsk fordi hun er overtrett. Og hun har ennå litt vansker med å innse selv at hun bør ta seg en liten pause med søvn, så da må vi ta henne til side og legge henne i buret, legge pledd over og gi beskjed om ro. De første dagene sutra ("knirka") hun ca 5 minutter hver gang vi gjorde dette, men etterhvert har hun også her forstått at hun bare må finne seg i de reglene vi har her i huset. Og roer seg med en gang hun settes i buret. Det er selvfølgelig veldig viktig at man ikke misbruker buret for å skaffe seg selv pauser, men bruker det med fornuft. Og valper skal ha både konstruktiv aktivitet, stimulering OG ro i passe mengder gjennom døgnet. Hun sover gjennom det meste av natten nå, så på dagtid har hun nå tre skikkelige pauser- hver på ca 1 - 2 timer, der hun sover. Resten av tiden er hun sammen med oss, leker med lekene sine, får utforske hagen, herjer med Lita og plager vettet av Lotta. Ev bare tar det med ro på et fang, eller slapper av i sengen sammen med Eirun. 

Når man har mange hunder MÅ man ha klare regler om ro og orden. Ellers blir det raskt et uutholdelig anarki med leven og bråk og bare stress. Og det gidder jeg ikke.

Noe sofahund er denne valpen overhodet ikke. Og kommer neppe til å bli. Planen de kommende måneder er først og fremst at hun og Eirun skal få inn masse kontakt, enkel hverdagslydighet, og at Diva skal komme inn i en rytme der hun uten problemer veksler mellom aktivitet og ro. Innlagt selvfølgelig passe miljøtrening, sosialisering til andre hunder og ulike mennesker.

Hun er lett å lese ift når hun MÅ ut, så vi har hatt få uhell innendørs. Vi har kommet i gang med daglig pelsstell, noe hun aksepterer mer og mer for hver dag som går, og hun er enkel å ha i hendene. Hun oppsøker folk for støtte når hun blir usikker, eller syns noe er skummelt. Hun har god matlyst, men viser tydelig at der er forskjell på mat og mat. Noe er supergodt (feks torsk...), annet (tørrforet hennes) går kun ned om hun er skikkelig sulten.

I morgen starter hverdagen og da blir det igjen litt nye rutiner for henne å forholde seg til. Pga oppussing av baderom her i huset kommende uker, skal hun bli med meg på jobb, der jeg har laget en liten valpegård på kontoret mitt. Da må hun finne seg i å være alene dann og vann, bli luftet litt sjeldnere enn det hun har blitt siste uken, og aktivisere seg selv på dagtid, Og lære at for en hund i vårt hjem, betyr formiddager ro og hvile. Mens ettermiddager og kvelder betyr aktivitet og morro med de tobente.
Det går seg nok til.  :)

—————

Tilbake