Fleksiline

30.03.2019 18:30

Ok. Jeg føler for å si noen ord om dette redskapet. 
Som er er redskap som dessverre misbrukes an mas. 

Fleksiline er som ordet sier - en line med fleksiibel lengde. Man kan slippe ut så mange meter man ønsker, og ev låse lina på den lengden man vil. Dessverre brukes den ofte på en måte som både er farlig, som er til belastning for andre hunde-eiere, og som øker stress-nivå hos egen hund. 

Vi kan ta det siste først: 
De fleste holder fleksilina konstant stram. Er "låsen av" er den stram automatisk hele tiden. Og om eier låser den ved en viss lengde, holdes den stram fordi hunden trekker. Den blir et redskap som får eier til å la være å trene hunden til å gå fint like ved eier. 
Ikke så farlig, tenker du kanskje. 


Men: ved å ha drag i lina overfører du anspenthet til hunden. Og i møtesituasjoner med andre hunder øker du da spenningen mellom to fremmede møtende hunder. Og øker risikoen for en konflikt. Og om du er typen som i tillegg "slipper ut" idet du passerer den andre hunden slik at din hund kan løpe litt bak og gneldre mot den nettopp passerte, gjør du både deg selv, hunden din og den andre møtende ekvipasjen en stor bjørnetjeneste. 

Hunder blir også mer stresset av at båndet slipper så langt det går og plutselig stopper når det ikke er mer line igjen. 

Og dermed blir du en belastning for andre hunde-eiere. Mange er kanskje ute og trener på akkurat dette med møte-situasjoner og det å ikke utagere i bånd. Og du gjør alt mye vanskeligere for dem. Har du liten ev mellomstor hund si sånn under 18 - 20 kg, har du nok uansett god fysisk kontroll på dyret ditt. Men har man en driftig hund, type 35 kg +, så er mental kontroll, det å få inn en erfaring på gode passeringer uten konflikter, kjempeviktig. Også for din lille....sånn på sikt... sannsynligvis mest for din lille.... 

Hva om hunden kan gå pent med flexi? Hva er da poenget med båndet? Sele og kobbel gir deg kontroll og en god tur-hverdag.

Og fleksilina er farlig. 

Den er tynn, hard, nylontråd. Den slites ikke av. Hvis du mister boksen håndtaket er i, kan du risikere at hunden skremmes fordi boksen slår i bakken og lager høye lyder bak hunden din. Og at den da løper avgårde i panikk (og da kan du glemme alt som heter innkalling...)  med boksen hamrende bak seg. Jeg har sett hundeføtter amputert etter slik hendelse. Og hund dermed avlivet. 

I tillegg - om du ikke er rask nok og "surrer inn" når hunden din ev løper i bena på andre hunder, risikerer du at lina snurrer seg rundt hundeføtter, med amputasjon som verste konsekvens. Ev dype sår, ev slosskamp mellom stressede og skadde hunder.  

OG  jeg har sett skader på folk. Samme greie - lina surrer seg rundt kroppsdeler den ikke burde hatt kontakt med. Disse enten skades eller skjæres av. 

Det er mye bedre hundetrening å lære hunden sin å gå pent i vanlig kobbel. Det er ingen heksekunst å lære hunden dette, bare litt innsats og tid og engasjement fra eier. Og beklager om noen syns jeg er nedlatende - jeg har lite til overs for latskap i hunde-trening. Har man tatt på seg å eie en hund har man tatt på seg jobben med å oppdra og trene den. Slik at den ikke er til bry for andre, ikke er en risiko for skade på seg selv eller andre og ikke blir en belastning for de man treffer på. 

 

Trenger du hjelp til å lære hunden din å gå pent i bånd - Her er løsningen :) 

—————

Tilbake