Fokus, fokus

19.07.2022 18:22

"Alt er informasjon" - som en jeg kjenner sier. Og hun har rett. Veldig rett. 

Så når hunden din ikke gjør helt det du vil, eller gjør feil, under trening (helst!), så er det informasjon. Ikke noe å ergre seg over, men ta til etterretning. Og justere videre trening etter. 
I dag hadde jeg en slik treningsøkt med My. Det ble en del informasjon. Som forsåvidt var forventet utfra hvordan jeg la opp treningen. 

Mtp at vi np er i klasse 2 rally, og ikke har trent rally, så satte jeg opp en bane på 14 - 15 skilt, med stort sett klasse 2-øvelser, og noen klasse 1. Mange går helt greit - hun er supersmart, og tar ting veldig raskt. Men det dukka opp "infomasjon" jeg ikke hadde forutsett - som ikke er uvanlig - når man trener hund. 

 

1. Hun er så treningsmotivert at jeg må -FØR vi går inn på banen - jobbe henne "ned" og i FOKUS. Ellers blir det mye armer og bein i alle retninger. Noe som jeg forsåvidt vet fra før. 

2. Jeg har slurva med en del ting....ser jeg nå. "Problemet" (som også er hennes styrke) - er at hun leser kroppsspråket mitt så finjustert, og spesielt hendene mine, og små vridninger i midje, hofte eller skuldre/hals ser jeg,  -at minste lille feil vink med ytterste del av en  finger - og hun gjør det hun TROR hun vil jeg skal gjøre - og lytter ikke med ørene. Så jeg må bli ennå  mer fokusert på mitt eget kroppsspråk og fade bort - veldig raskt - hjelperne. Noe som er utfordrende. For hun blir raskt "hjelpeavhengig"  - men går opp i stress om jeg fjerner hjelperne for raskt OG om jeg fjerner dem for sent. Fordi hun da istedetfor å ha FOKUS på meg, blir stressa og tipper seg frem til en adferd. 

3. Pga punkt 2 - og slurv fra meg - så må vi ta tre skritt tilbake og terpe inn inngangene til fot på nytt - så hun forstår de ulike inngangene. Nå tipper hun.... og veksler mellom å gå inn på fot via min venstre side, inn på høyre og bak meg, og det å komme inn og sette seg foran blir litt lotto - hun har ikke helt katcha det. Så det er plan for kommende uke - terpe innganger. 

4. I de fleste øvelser nå, så fungerer lek bedre enn mat som belønning. Noe jeg er glad for - det gir så mange flere muligheter enn bare mat alene. 

 

Men alt i alt - jeg er superfornøyd med hvor raskt hun lærer ting (om enn litt for raskt noen ganger, mtp at hun lærer ting hun ikke burde lære....). 

—————

Tilbake