Hundeliv

25.04.2016 22:37

Det går i hund. Stort sett.

I helgen var jeg i Oslo på seminar med Nando Brown. Han er en karismatisk og engasjerende foredragsholder, med fokus på belønningsbasert trening av hund uten at det virker fanatisk på noen måte. Og han krydrer foredragene med egne opplevelser fra den gang han var "tradisjonell hundetrener" med stryp og straff som metode. Og hvor ille det kunne gå de gangene det virkelig rant over for de hundene som ble utsatt for dette.

Den teoretiske læringsteorien og forskningen bak moderne hundetrening kan nok svært mange norske hundetrenere like bra. Jeg for min del lærte ikke noe ny "teori". Men jeg fikk med meg en del gode tips til øvelser og hvordan man rent praktisk kan gå frem ovenfor en del hunder med problemadferd.  Det fengende er formidlingsevnen med blandingen av humor, selvironi og empati med både hundene og eierne. Han forstod selv etterhvert hvor mye lenger norske hunde-eiere og hundetrenere har kommet mtp modernisering av hundetreningen i henhold til forskningsbasert kunnskap, enn eiere og trenere i sydligere strøk i Europa. Så han lovet å komme tilbake til Norge med foredrag på høyere nivå og med mer forskningskrutt.

Overskriften på bildet under er forøvrig ironi. Han var klar på at de færreste problemer skyldtes dårlige eiere. I tråd med forskning så vektla han avl som hovedårsak til adferdsproblemer hos hunder.

En annen sak han også nevnte var dette med å fjerne værhår, og sa rett ut at det var like barbarisk som å kupere haler og ører, for man fjernet et organ som bidro til hundens evne til å sanse omgivelsene, og som også var en del av det språket hunden hadde. Så en mann etter mitt hjerte. :)

 

Jeg kom hjem sent i går kveld, en smule abstinent etter egne hunder.

I dag har været i Trondheim vært upåklagelig, så etter jobb har jeg fått to lengre treningsøkter med Lotta, noe vi begge hadde stor glede av. Første tok vi på tur langs elva, med innlagte økter med "stå under marsj", sitt-dekk-sitt, innkalling fra sitt og fri ved fot. Vi traff andre hundefolk på tur, og det er utrolig deilig at Lotta er upåklagelig lydig og fokusert på meg, og viser egentlig liten interesse for andre hunder når jeg og hun er sammen.
Den andre treningsøkten i kveld gjorde vi hos sportshunder der vi har gått lydighetskurs i vår. Vi jobbet videre med venstresvingene våre under fri ved for, vi jobbet med innkalling fra sitt over hopp, og stå under marsj. En bra kveld der Lotta var veldig på - og igjen - kun små justeringer som skulle til for å få fremgang. 
I morgen er det smellertrening igjen :) Hver dag er en fest når man har hund ;)

—————

Tilbake