Hva kan være usunt med lavkarbo og keto-kosthold?

09.01.2024 17:50

 

I 2017 gikk jeg over til å spise lavkarbo kosthold. Rett og slett fordi jeg hadde “diffuse helseplager” som smerter i muskler og skjelett, og som etterhvert var blitt så uttalte at jeg hadde vansker med å kle på meg om morgenen pga stivhet og smerter. Det feilte meg ingenting, sånn per medisinsk definisjon. Det var sjekket ut med grundige helseundersøkelser. Og trening hadde ikke bedret smertene nevneverdig, til tross for nesten daglig trening av høy intensitet i mange år. Og årene etter 2014 - da jeg var ferdigbehandlet for min første runde som kreftpasient - hadde jeg også lagt på meg - til tross for supersunt kosthold (trodde jeg). Jeg hadde “alltid” spist masse grønnsaker, magert kjøtt, mager fisk, fullkornsbrød, fullkornspasta osv. Og sunne “vegetabilske” oljer.

Ifb med doktorgradsarbeidet leste jeg meg opp på litteraturen rundt kosthold-forskning. Og oppdaget da til min forskrekkelse av de rådene vi fikk fra Hdir og helsemyndighetene overhodet ikke hadde solid og tung evidens i forskning. Og jeg oppdaget flere studier som hadde vist bedring av både smerter og andre helseplager gjennom et lavkarbokosthold. OG jeg oppdaget at vegetabilske oljer var kjemisk fremstilt, og neppe sunne (disse oljene er ultraprosesserte, aldri ment som menneskemat). 


Så jeg la om til et nytt kosthold. Først lavkarbo - uten de kjemisk fremstilte oljene (maisolje, rapsolje, soyaolje osv). Og etterhvert til keto-kosthold der jeg virkelig strippet bort det meste av karbohydrater. Dvs alt av mel, pasta, ris, frukt, og alt med sukker i. Fordi jeg opplevde frapperende bedring av helse og en vekt som gikk ned uten problem, etter at jeg la om til lavkarbo. Og med overgang til keto, kombinert med tidsbegrenset spising som jeg også innførte, forsvant også kne-plagene jeg hadde slitt med. 

Og jeg følte meg i superform de kommende årene.

Når man lever lenge på strikt keto-diett, så kommer man gjerne dit at man savner noe av det man har valgt bort. Og da kommer tanken om substitutter frem. Ikke minst innen søtning. Og produkter laget av erstatninger. Og det kan være lett å tenke at så lenge maten ikke inneholder karbohydrater, så er den innafor. Feks kaker laget med kunstig søtning. Sjokolade med kunstig søtning. Som dårlige pølser og burgere uten brød, som energibarer og  pepsi max og annen søtningsholdig drikke uten sukker. Spesielt når tiden er knapp, og man ikke har ork til å lage mat fra bunnen av.
Men da er ikke maten lenger hel, eller naturlig. Som sellerirot og egg og breiflabb og olivenolje er. 

 

Da pandemien kom ble hverdagen slik. Jobb fra morgen til sene kvelden. Syv dager per uke. Og dette vedvarte i to år. Jeg hadde ikke tid eller ork til å presse inn regelmessige treninger, og sunne hjemmelagde måltider som før. Og spiste i farta mat som jeg ikke trengte å bruke lang tid på å tilberede. Kriteriet mitt var som før - minst mulig karbohydrater, men jeg lempa på hjemmelaget og fra bunnen av. ….Og tidsbegrenset spising var bare å glemme, det gikk ikke i hop med arbeidstimene - så det ble en del “småspising” i stedet.  Og jeg drakk pepsi max. I bøtter og spann. Kombinert med kronisk jobbstress, og vektøkning og dårlig form var garantert konsekvens.

Da pandemien endelig ble avblåst var jeg utslitt - og 12 kg tyngre enn før pandemien. Og fikk korona - som hang i - i 2 måneder. Deretter stadig nye infeksjoner - ene tok den andre. Så da supplerte jeg på med ett gram paracet, for å komme meg gjennom arbeidsdagen. Utpå sensommeren 2022 begynte jeg så smått å føle meg litt bedre, tok tak i kostholdet igjen, og gikk mye i fjellet. Og tenkte at nå kan jeg få stabla på plass kosthold og helse.

 

Pepsi max var kutta bort allerede vinteren 2021/22, etter at jeg gjorde et lite forsøk på meg selv: Jeg målte blodsukkeret mitt (fastende) før jeg drakk en halv liter pepsi max. Tyve minutter etter inntak målte jeg det igjen, og da hadde det blitt ekstremt lavt. Jeg falt fra rundt 5 til ca 3 i blodsukker, og jeg FØLTE det også. Min teori var - og er - at kunstig søtning i Pepsi max må ha påvirket til insulinstigning, som deretter har gitt fallende blodsukker. Mao: kunstig søtning har påvirket hormonene mine på en ugunstig måte - der jeg fikk samme effekt av kunstig søtning - som av sukker. Med medfølgende effekt på vekt og helse (Insulin fremmer fettlagring). Der foreligger nå studier som kan tyde på en slik effekt.

Jeg hadde også gjort noen forsøk der jeg spiste noen små biter sjokolade eller annet søtt. Ikke mye. Og opplevde at blodsukkeret gikk høyt i taket. Altfor høyt. Så “noe” føltes galt med hele blodsukkerreguleringen min - men jeg hadde lav HbA1c og normale fastende blodsukker (4,7 - 4,9) . Samtidig kom jeg over forskningsartikler som indikerte at spesielt kvinner som lever lavkarbo/keto bør regelmessig spise små mengder av sunne karbohydrater, feks en dag per uke, eller en uke per måned. Noe jeg derfor innførte. Og formen gikk rett veg. Men så kom brystkreft som trollet ut av hatten og satte kjepper i hjulene for videre formbedring.  

 

Lavkarbokosthold er i utgangspunktet ment som et naturlig kosthold. Med rene råvarer, uten ultraprosessert mat. Når man da i stedet innfører ultraprosesserte produkter, så blir det ikke nødvendigvis mer sunt enn et “vanlig” kosthold. 

Og kanskje kan slike faktorer som de jeg her har beskrevet over for min del, være noe av grunnen til at lavkarbokosthold/ketokosthold i studier ikke viser vedvarende vekttap som beholdes over tid. Og at det til syvende og sist dreier seg om -ja mindre stivelse og mindre sukker - (og ja lavkarbo), men i betydningen hel og ren og ekte mat, uten kunstige substitutter som vi aldri i historien noen gang var ment å skulle spise.  

 

—————

Tilbake