Covid-19, pandemi, skolemedisin, vaksine eller... ?

22.12.2020 22:19

Livet mitt: Midt i pandemi, med ny bølge smittede. Hvilket bla betyr at vi som jobber med smittevern og smittesporing så og si aldri har fri - så akkurat nå er jeg rimelig lei konspirasjonsteorier rundt de kommende vaksinene. 
Og skeptikere bruker nettressurser som alibi. Ressurser av så ymse kvalitet. Og krever at vi fagfolk SKAL forholde oss til og svare ut alle slags kritikker, teorier og paranoide forestillinger. (Jeg har ikke tid (eller overskudd) til å sjekke ut alle disse snodige teoriene - jeg må jobbe....for å begrense det pågående utbruddet...)

Oppi det hele så lever mange som om pandemien ikke angår dem - ikke kommer til å ramme dem, og ikke er en reell trussel. Hvilket igjen betyr at jeg og mine kollegaer og vårt team av smittesporere drukner i jobb. For når folk er hypersosiale, går på julebord, julelunsjer, restauranter, kafeer, treningssentre med mer, og gjerne alt dette i løpet av få dager, så betyr det at når vi får påvist en med smitte - så er antallet nærkontakter stort. Og nettene blir lange...uten mye søvn... 

Midt i all smittesporing, så er vi også de budbringere som "skytes" når de som settes i isolasjon og karantene brister av frustrasjon over "ødelagt" juleferie. Enten fordi ungene har blitt satt i karantene, og dermed kan ikke familien dra bort som planlagt eller ta imot bestemor på julaften, eller fordi man blir sittende helt alene på julaften. Og vi forstår at det er en nedtur og skuffelse. 
Men vi har ikke overskudd (vi er ganske slitne nå, alle sammen)  til å kjenne på all verden med empati. For vi drukner i arbeid og er underbemannet, og må likevel hver dag levere i kamp mot klokka.

Nå er der vaksiner på veg. Og disse kan sannsynligvis gi oss livene våre tilbake. Men når der da dukker opp "skepsis", (les" konspirasjonsteorier") som mistenkeliggjør både vaksinenes effekt og motivasjonen for å vaksinere befolkningen, blir jeg matt. Stoler du ikke på den forskningsbaserte skolemedisin, så la vær å gå til legen din når du føler deg syk. La være å vaksinere deg. For all del - det er din rett. Nesten all behandling, og i aller høyeste grad vaksinering, er basert på frivillighet. Ingen tvinger deg. Og sannsynligvis - fordi de aller fleste vil velge å la seg vaksinere, så er du pga av den kollektive beskyttelsen som kommer når mange lar seg vaksinere, også beskyttet. 

Men om du er riktig uheldig - så blir du likevel smittet av covid-19. Og er du skikkelig uheldig, så blir du skikkelig syk av det. Men siden du ikke tror på moderne skolemedisin, så tror du heller ikke på intensivbehandling og respiratorbehandling og det å bli overvåket 24/7 av høyt utdannet og svært kvalifisert skolemedisinsk personale som passer på alle dine vitale funksjoner. Og det er også din rett å velge bort en slik behandling. Siden du ikke tror på skolemedisin. 

Jeg ønsker meg en jul med få smittede, ledige respiratorer,  med LITT fri med familien min, begynnende vaksinering av befolkningen og uten konspirasjonsteorier. 

God jul. 

—————

Tilbake