Kur 1, dag 1

05.12.2022 17:00

Da er jeg i gang. Med behandling. EC-kur. Dagen har vært ganske lang. 

Jeg våkna 0530 - urolig hund som måtte ut. Jeg fikk ikke sove igjen, så stod opp kl 07, tok et bad, rydda kjøkken, laga meg kaffe og satte meg ned for å strikke til klokka viste 0930. Da ble jeg kjørt ned til sykehuset av mannen. 
 

Kl 10.00: Første time var til merking av tumor. En tynn merkestreng legges inn i brystet, vanligvis ved hjelp av ultralyd, med merkestrengens spiss i eller nær svulsten. Dersom svulsten ikke kan påvises ved ultralyd, kan merkingen utføres ved hjelp av røntgen eller ved frihåndsteknikk. Det ble etterpå tatt mammografi oversiktsbilder etter utført merking for å kontrollere at strengen står i god posisjon. Bortsett fra et lite stikk i huden er det lite ubehag forbundet med selve merkingen. Når kirurgene etter endt cellegiftkurer skal fjerne svulsten og vevet den har ligget i, kan de finne den igjen ved hjelp av denne merkingen. 

 

Kl 11.30: Jeg satt i kantina, og som den lydige pasient jeg er, spiste jeg da tablettene som inngår i forbehandlingen. Dvs 12 mg dexamethason pluss en kvalmestillende tablett beregnet spesielt på kvalme ved kreftbehandling. Denne bruker lang tid på å skilles ut fra kroppen, så jeg tar bare en per kur. DExamethason skal tas daglig i 4 dager ved hver kur. 

 

Kl 12.30: Med mann og datter og time for cellegift-infusjon.En veldig hyggelig sykepleier tok imot oss, varmet opp hendene mine med varmepakning, la inn veneflon, og fikk hengt opp og startet infusjonene. Tre pakker skulle inn: EC90-kuren består av to komponenter, dene ene er epirubicin som er knallrød på farge, og den gjør urinen like rød. Den effekten kom med en gang... Den andre er cyklofosfamid - vekjent i moderne medisin. Den er egentlig en "avlegger" av sennepsgass....Det tredje som settes er vanlig fysiologisk værske, jeg ble pusha i nesten en liter værske. Og det var bra....
Jeg fikk ingen "straks-reaksjoner" på infusjonen. Og kl 14 dro vi hjem. Jeg med lett hodepine, en kjent bivirkning av kvalmestillende middel Akynzeo. 

kl 16: Jeg har som vanlig laget middag. I dag brokkolisalat med diverse sunt innhold i tillegg. Midt i middagen følte jeg meg veldig rar, plutselig. Ikke kvalm, men litt slapp, og kjente at jeg burde besøke "litj-rommet". Og tarmen mener tydelig at den har fått litt juling i dag, for all væske jeg har inntatt i dag - kom ut tarmvegen.Slimhinnen i tarmene kan påvirkes av cellegiften. Det kan merkes ved at man får diare, for min del i dag ganske kraftig. Selv om jeg hadde drukket og fått væske, totalt sikkert sammenlagt 3 - 4 liter, hadde jeg ingen vansker med å tylle i meg 1 liter vann ++, så der forsvant nok mye væske med den diareen. Heldigvis gav den seg etterhvert. 

 

kl 1745: kvalmen slo inn. Jeg fulgte rådet jeg fikk fra kreftsykepleier om å umiddelbart ta ekstra kvalmestillende tablett ved første antydning til kvalme. Noe jeg gjorde, og sammen med 1 liter vann gav kvalmen seg i løpet av halvannen time. Med vanninntaket følte jeg meg også mindre "rar" (dvs mindre slapp). 

Så langt er min refleksjon at jeg TRODDE disse bivirkningene ville bruke lengre tid før de slo inn. Men de dukka altså opp fra ca 3,5 timer etter infusjonen. I tillegg kjenner jeg meg slapp (men uten "sykdomsfølelse") og svimmel. Jeg har også hatt en episode med "hjernetåke" da jeg reiste meg opp, gikk opp trappen til soverommet mitt, og fikk samtidig episode med tinnitus i høyre øre. Det høres ut som suset fra en foss. Det gav seg etter 3 - 4 minutter. Tinnnitus er i felleskatalogen beskrevet som sjelden bivirkning av Akynzeo. 

Akkurat nå er jeg glad så lenge jeg slipper å føle meg kvalm, og sålenge denne diareen ikke forblir et problem. Og fordi jeg syns det å drikke vann, cola og kaffe går helt greit. Andre drikker kjenner jeg pt en viss aversjon mot (saft, te)- jeg vet ikke hvorfor. Og "energi-effekten" av Dexamethason, som noen ressurssider på nett beskriver at man får, har jeg ikke merket noe til så langt. Ikke mye energi på dama i dag. 

 

Kur 1 gjennomført. Nå gjenstår en uke -mulig to ev tre - der jeg får erfare hvordan kroppen min reagerer på denne. Og så gjenstår 3 EC90-kurer og 14taxankurer før kirurgi, stråling og immunologisk behandling med sannsynlig Herceptin. 

—————

Tilbake