Litt fremgang

17.03.2016 22:30

I kveld dro jeg med Lotta, og Siri med Oscar, til Bioforsk Stjørdal og trente smeller. Jeg en smule frustrert etter at Lotta siste uken har vært "offline" i hodet, og ganske virrete og lite konsentrert. I tillegg så løp hun ut etter annen hund, mens vi trente, både tirsdag under smellertrening, og onsdag (i går altså) under rallytrening. Det har hun aldri gjort tidligere. Og hun har begynt å "snuse" i hytt og pine, og avbryter andre aktiviteter med å snuse på underlaget. Hun har akkurat fyllt 18 mnd, og er dermed midt i "rette alder" for den psykiske kjønnsmodningen som hunder har omtrent på dette tidspunktet. Hunden er da i ferd med å bli voksen, men i denne overgangsfasen kan de være litt ustabile. Og det er akkurat slik jeg oppfatter henne om dagen - litt ustabil. Og siden dette regnes som en litt kritisk fase i hundens utvikling, er jeg opptatt av at nå, mer enn noengang, er det viktig å gjøre ting på rett måte utfra en langsiktig tenkning. Ikke primært mtp prestasjoner ift hundesport, men med tanke på hvordan hunden blir å leve og trene med de neste årene.

Så jeg hadde lagt en plan for kveldens trening:
1. Vi skulle trene korte økter.

2. Hun skulle ikke få mulighet til å løpe ut og virre rundt og få denslags erfaringer - dvs - vi trener med kobbel/langline.

3. Belønningene skulle være BRA!
4. Vi skulle fortsette å trene søk på kjøretøy.

 

Så første søk la jeg ut lærbiter med min id-lukt på, 8 stk, på en traktor som stod i treningslokalet. Lotta fikk smeller, hun ble kobla i langline, og satt ut i søk. Første søket gikk omtrent som jeg hadde forventa utfra siste ukas opplevelser: Ho ville gjerne virre ut - men i kveld fikk hun ikke lov og ble henka inn igjen av langline hver gang. Hun fant tre lærbiter, og fikk belønning - ball ble kastet mens hun frysmarkerte på stedet hun fant id-lukten. (Første "ballkast" ble ikke helt vellykket - jeg har kjøpt noen nye baller av typen som knitrer når man klemmer på den. Hun har lekt litt med dem hjemme og blitt veldig gira hver gang. Men i kveldens setting ble det helt feil ball...hun nekta å ta i den og så på meg med forventning om den "ordentlige ballen", dvs den myke deformerbare grønne vi har brukt siste 2 mnd...så jeg kastet den - og DA ble det fæst ;) )

Andre søket gikk bedre. Jeg la om igjen lærbitene og holdt meg da kun til ene enden av traktoren. Igjen søk med kobbel. Ho virra mindre denen gangen, og søkte bedre. Etter funn av 3 - 4 lærbiter ble det ny pause.
Deretter gjentatte nye søk  3 - 4 stk, med pause i bilen mellom hver. Hun søkte betydelig bedre for hvert søk, ble mer ryddig og systematisk i søkene, slutta å prøve å virre ut. Og ble mer og mer gira og motivert ift det å søke på kjøretøyet.
Til sjette søket la jeg ut lærbitene på langsiden av traktoren, ca 8 - 10 stk. Og flyttet lærbiter etterhvert som hun fant dem. HUn søkte lenge - veldig motivert, uten å falle i energinivå, og hun fant sånn ca 8 - 10 lærbiter før jeg lot henne ta ny pause i bilen.

Jeg og Siri lot hundene våre søke om hverandre første timen av kveldens trening. Så mens Lotta hvilte i bil, trente Oscar, og motsatt. I starten av andre timen gikk vi over til å trene sammen - der Lotta stod ved siden av og ventet mens Oscar søkte - når han hadde et funn byttet vi slik at Oscar måtte stå og se på mens Lotta søkte - til hun fikk et funn. Nytt bytte og slik holdt vi på en stund. Begge hundene ble veldig gira av det - de søkte mer konsentrert, og markerte enda bedre. Og de kastet ikke bort tid på "virring" eller "snusing på gulv" eller "annet tull". :)Så konkurranse-instinkter kan utnyttes til å bedre fokus og kvalitet på prestasjoner under trening :)

Etter dette hadde jeg ett lengre søk med Lotta igjen, der hun markerte funn på ca 10 lærbiter (av ca 14 mulige) før ny pause i bil. Siste søket gjorde jeg kortvarig (med hjelp av Siri som filma det hele), der vi avslutta etter et ryddig og metodisk søk med 4 gode markeringer.  (se youtube-klipp under).

Oppsummert: Kveldens trening ble vellykket. Lotta tok seg stadig mer inn, ble mer og mer fokusert og motivert for hver økt. Virra mindre og mindre. Og ble stadig mer ryddig og systematisk i søkene sine. Så jeg tror vi har funnet "oppskriften" for de neste ukenes trening. Det gikk med 750 gram gode kjøttkaker. Men det var det vel verdt!! :)

Tilbake