Lørdags-kos (les: smellertrening)

14.11.2015 18:21

I dag trente jeg og Lotta i to omganger. Jeg har gremma meg litt over at vi ikke helt har kommet i mål med selve markeringa, som i seg selv egentlig er en enkel sak (mener jeg). Vi hadde den godt inne, men så plutselig begynte vi begge å rote det til. Så vi har vært nødt til å gå litt tilbake og starte om igjen. Så i dag var fokuset først og fremst å jobbe med markeringen. Andre "detaljer" hadde jeg ikke fokus på i dag, jeg var kun opptatt av å styre HVORDAN hun skal markere funn.

 

Første trening i dag:
Første økt i dag : Trente da i 45 minutter nonstop. Begynte med markering på mynt. Hun markerer med nesen nedpå, men selv med veldig langsom og gradvis økning av kriterier (denne leken kan hun forøvrig godt fra før), så «vegrer» hun seg mot å frysmarkere og vil heller gå over til å slikke på mynten.
Går derfor etterhvert over til flis, med lærbit under, der hun da skal markere på lærbiten. Hun går da over til å frysmarkere og det blir mulig å dra «tiden» hun står med nesen nedi på frysen gradvis, Går over til å også ta litt på henne mens hun fryser. Hun mister da konsentrasjonen et øyeblikk, men tar seg inn igjen. Belønner i starten med klikk og godbit på flis, deretter ved å kaste godbit ovenfra på nesen hennes når hun står, og innimellom med ball som kommer susende ovenfra.
Konklusjon: Dette gav tydelig bedring av markering - og hun fryser mer.

Vi tar deretter en økt med søk på veggkasser. Tre lærbiter som gjemmes ulike steder. Hun frysmarkerer. Belønnes med ballek. Hun blir etterhvert så høy at hun går over til å skrape/bite i kasser. Må ta henne ned med fokustrening der hun står og fokuserer på en godbit til hun får lov til å ta den.
Finner ut at hun får en slags balanse i "temperering" etterhvert ved at hun belønnes med ETT ballkast, etterfulgt av fokus på godbiter idet hun avleverer ballen. Da tar hun seg ned og blir mer samla i søket og frysmarkeringen.

 Etter dette dro vi hjem, og tok pause et par timer begge to. Dvs JEG brukte tiden på å ture de to andre, mens Lotta tok "timeout" i heimen.

Deretter dro vi ut en runde til og trente for andre gang i dag:
Søk1: på flis, frysmarkerer. Belønner m kast av godbit eller ball. Kan nå dra frysen litt. Jeg kan også vandre rundt henne mens hun markerer.

Søk2: på kasser på vegg. Lærbiter. Søker metodisk og ryddig. Bruker nesen tydelig og hørbart. Kan kun kaste ball EN gang for hver belønningsrunde etterfulgt av fokus på godbit. Ved forsøk på to ballkast koker hun over og går over til å skrape og bite i kasse der lærbit ligger.
4-5 økter og pause i bil.

Søk3: søk på kasser på vegg, som i søk2. Synker litt i aktivering, så belønnes med litt mer ballek og aktiveringen øker igjen. Markerer på en kasse uten lærbit i gjentatte ganger, opphengt i akkuar denne kassa og gir seg ikke. Kasse fjernes og hun søker systematisk igjen på det hun skal. Mye logring. Tas ned mellom økter med fokustrening. Har forstått dette selv nå, så kommer med ballen og stiller seg opp klar for å fokusere på godbit :)

Søk4: på bane, lær i to bokser, smeller. Fokus var selve markeringen- derfor fikk hun kun belønning når nesebrusken står midt nedpå boksen. Klikk og pølse på boks- økte aktivering. Kast av pølsebiter ovenfra på nese/boks når hun stod og frøs - økte fokuset hennes. Belønning m dralek- økte energinivå og fart. Jeg vekslet defor mellom disse. Fikk en bra siste økt på ca 15-20 minutter m dralekepauser mellom hvert banesøk. Gjentok i stor grad belønningene på boksen uten å dra søket videre, siden fokuset var markeingen.

Konklusjon fra dagen: Vi kom litt lenger ift selve markeringen føler jeg. Hun fryser mer. Blir stående selv om belønningen lar vente litt på seg. Og jeg ser i større grad hvordan jeg må styre arousal hos henne for at hun skal markere på en forståelig måte.

—————

Tilbake