Lotta, ennå en gang :)

26.04.2017 23:25

Lotta er nå voksen. Og nå har vi fått en ny valp i huset. Det tok Lotta ca en uke å akseptere denne nye inntrengeren. Men nå er Diva akseptert som lekekompis, og Lotta inviterer henne stadig til lek. Samtidig er hun litt sjalu om jeg gir Diva oppmerksomhet. Så når jeg kommer hjem fra jobb er det viktig at jeg gir Lotta oppmerksomhet først, for hvis hun ser at Diva får kos og oppmerksomhet før hun selv harfått tilfredsstilt de behovene for kontakt, napper hun i meg ganske irritert og "skriker" demonstrativt til meg. Og prøver å jage bort Diva.

Helt fra starten av har jeg hatt fokus på kontakttrening og positive opplevelser sammen med Lotta. Der hun skulle koble morro, godbiter, kos og lek med MEG som person. Noe jeg ser at jeg lykkes med. Og vi har trent og lekt og turet veldig mye sammen hele tiden. Vi har trent lydighet, rallylydighet og nesearbeid som smeller primært, men også spesialsøk og spor. Og alt har vært koblet med belønninger - sosiale belønninger - der lek MED meg har vært den optimale gevinsten for all trening. Selv om Lotta elsker mat og godbiter står høyt, har jeg brukt mye tid og energi på å jobbe opp verdien av lek og da spesielt kamplek MED meg. Så Lotta har blitt primet og koblet til meg hele vegen, og er tydelig hver dag på at JEG er hennes mål og mening med livet.

Hver morgen våkner jeg av at Lotta står på stua og hyler opp på soverommet der jeg sover: "Mor, nå må du våkne, jeg savner deg!" Og jeg står opp, steller meg og kler på meg til lydene fra Lotta. Når jeg kommer ned på stua blir jeg møtt av overstadig glede - endelig er du her! Jeg har savnet deg i hele natt! Og om jeg sover litt lenger enn vanlig, opparbeider hun så mye forventning at jeg får noen saftige napp i armen (og ev i rumpen) idet jeg kommer ned på stua. Men det er jeg som har bedt om det, og jeg som har trent henne dit. Så jeg tar det som hva det er: Et tegn på hengivenhet, og høy forventning til den tiden vi har sammen hver dag.

Og det er morsomt å trene og leke med Lotta. Hun gir alt, med fokus på hva JEG vil. Uansett om det er lydighet, smeller eller rallylydighet.

Så har du en valp, utnytt valpetiden: belønn mye, gi valpen tonnevis med positive erfaringer knyttet opp mot deg som person. Lek, belønn med godbiter, finn på morsomme ting sammen, bruk tid med valpen din. Sørg for å alltid være den morsomme, den som valpen velger foran alt annet. PÅ tur ute, ha med leker og godbiter slik at valpen velger deg fremfor synet av fremmede hunder eller mennesker. Belønn all kontakt valpen gir deg. Belønn hver gang valpen oppsøker deg, velger deg, ser på deg. Vær supermorsom, interessant, den som fyller valpens liv med opplevelser- positive sådanne, og gode følelser. Så får du på sikt en hund som velger DEG foran alt annet. Som syns andre hunder, andre folk, andre aktivitere, til og med mat som ligger slengt, er ittno, sammenlignet med å få oppmerksomhet fra DEG.

I rallydlydighet er matskål-øvelsen en øvelse mange disker på. For Lotta er den ingen problemer. Hun velger mor. Hvorfor nøye seg med det nest beste - en skål med mat - når man kan godord få den som lar det hagle med godbiter hver dag?

—————

Tilbake