Minst tre fluer i en smekk; om å bruke mat som belønning

24.04.2022 16:58

Som tidligere nevnt; enkelte -spesielt "traddiser" innen hundetrening, reagerer på at vi bruker mat for å belønne ønsket adferd. Begrunnelsen har jeg allerede skrevet LITT om her, men vil nå si noe mer om fordelene ved å fore en hund fra hånden fremfor i en matskål. 

 

Tenk deg følgende: Hver morgen, uansett hvordan du velger å bruke dagen din, kommer det 20 000 kroner inn på kontoen din. Om du går på jobb eller ikke spiller ingen rolle. Du har mange morsomme hobbyer, så dermed velger du å droppe å møte opp på jobben. Etterhvert får du en skarp melding fra sjefen din: hvorfor du ikke kommer på jobb? 

Slik er det for mange hunder. Hver morgen og kveld får de en skål fyllt opp med mat. Og som de ulvene de er; når magen er mett har det lite for seg å gå på jakt (les: jobb!), så da velger de heller å lese avisen (snuse i grøftekanten), sove, og flørte med den søteste jenta i gata (hun med løpetid!).

Tenk deg så det motsatte: Jobb på akkord! For hver stabel med ved du stabler, får du 500 kroner. For hver fisk du sløyer og fileteterer får du 50 kroner. Det blir nok mye ved som stables og fisk som sløyes. For du ønsker deg betalingen, selv om du synns jobben i seg selv kan virke litt kjedelig. 
Slik er det også for hundene: Må de jobbe for godene, inkludert maten, så jobber de. For de vil ha mat, og godbiter, og mange vil også ha leker. 

 

Så overført til hverdagen med hund: 

Hvis du starter dagen med å gå en morgentur med hunden(e) din(e): ta med frokosten -eller noe av den - i lomma. Hver gang hunden din går pent ved din venstre side, gi litt av frokosten som belønning. Hver gang hunden din kommer på innkalling, gi litt av frokosten som belønning. Du ser nok tegninga: Hver gang hunden din gjør noe du ønsker; som å sitte pent på kommando, gå pent ved siden av deg, komme på innkalling osv, så gi den litt av maten den før fikk i en skål uten å jobbe for. 

Hvis du i tillegg serverer maten på en ennå morsommere måte - ved at hunden feks får jage litt etter hånda di med mat i, før den får den - blir effekten ennå større. Hunder er jegere - de syns det er morsom å jakte - også etter en hånd med mat i. 

Innendørs kan du også gjøre det samme. Hver gang hunden gjør som du vil; enten det er å se på deg, legge seg, sette seg eller være rolig; gi den litt av maten som belønning. Og den kan jakte etter hånda di innendørs også. 

Hvis du prøver dette i 1 - 2 uker vil du oppleve frapperende endring i hvordan hunden din forholder seg til deg. I starten kan den nok bli litt frustrert over å ikke få maten "gratis", men overse det og fortsett å gi fra hånden din - mot at den "gjør noe nyttig" (som feks "sitt pent"). Mat og godbiter vil hos de aller fleste hunder skape en følelse av lykke og tilfredsshet som de ønsker å oppleve igjen, - og igjen, og som de dermed også husker hva de måtte gjøre for å oppnå. Nemlig å ha fokus på eier OG gjøre det eier ber om. Så du får en hund som hele tiden oppsøker deg og spør; "Hva vil du jeg skal gjøre nå?" 

 

I forrige innlegg sa jeg også at man kan lære hunden at muntlig ros er belønning. Det gjør man på følgende måte: 
Når hunden har gjort noe bra, ros den med stemmen rett før du gir den godbiten/belønningen. Da betinges rosen din til godbiten. Dvs at når hunden hører rosen din, settes det i gang biokjemiske prosesser i hjernen, på refleks, fordi den har erfart en del ganger at ros betyr godbit. Dette krever at du trener en del på akkurat det: "Hunden gjør noe bra" - ROOOOOS - Gi GODBIT. Da kan du etterhvert noen ganger, men ikke hver gang, (for den må påminnes dette regelmessig) bare gi ros, og den samme lykkefølelsen skapes i hunden din som når den får en godbit. Og hunden jakter etter den lykkefølelsen. Som de fleste mennesker også gjør. Vi liker alle å føle oss lykkelige og tilfredse. 

 

Så alle gode ting er minst tre: 
Du får en hund som har fokus på DEG (fordi maten kommer fra hendene dine)

Du får en hund som gjør hva du sier (for den får belønnninge for å gjøre noe bra) og som vet den må jobbe for å oppnå goder (som du også må....)

Du får en hund som opplever mestring fordi den både får ros og betaling for det den gjør. 

Du får en godt ernært hund. Men som ikke blir overvektig fordi du gir maten som belønning og ikke skjemmer den bort med mange belønninger i tillegg til gratis  faste måltider. 

 

En mett ulv jakter ikke. En mett hund ser ingen grunn til å anstrenge seg. Får du penger inn på kontoen hver dag uansett hva du gjør,  er der vel mindre grunn til å gå på jobb?