Nova 5 måneder gammel.

14.09.2017 00:02

Nova fyller 5 mnd 14.09.2017. Ikke lenger pitteliten valp i hodet, og absolutt ikke voksen. Et eller annet sted mellom valp og unghund. Det første man legger merke til er selvfølgeig størrelsen. Hun veger nå 22 kg og er ca 53 -54 cm i skulderhøyde. Hun har kraftig god pels med underull og en litt striere dekkpels. Og er i ferd med å få litt "Krage" rundt halsen.
Av temperament så er hun ganske samlet i hodet. Tenker før hun handler, men uten redsler. Hun sitter mer og planlegger hvordan hun skal gripe situasjonen an, ikke om det kan være farlig, vurdert utfra hvordan hun fremstår i disse situasjonene. Hun løper aldri rett til fremmede hunder, men ser an hva den andre hunden først gjør, og hun er veldig god på å dempe hunder som ikke er tydelige på at de har gode hensikter. Og holder avstand til de hun ser ikke er blide.
I flokken hjemme kan hun derimot være skikkelig "pain in the ass". Spesielt får Lotta gjennomgå. Lita er klarere i talen om hvor grensene går.

Og kjeder hun seg blir hun kreativ....noe som igjen betyr bruk av både tenner og labber, med full tyngde. 
Hun er løsningsorientert, og mange av løsningene inneholder kraftig bruk av labber, og kroppstyngde. Hun er en veldig fysisk hund på mange måter - elsker fysisk kos, leker med hele kroppen involvert, og bryr seg nada om noen skulle komme til å tråkke på poten eller halen hennes. At noen kan mislike at hun hopper med full tyngde og støtende labber oppetter dem, ser det ikke ut som hun har den helt store forståelsen for. Og har du noe i hendene hun har lyst på bør du holde hardt fast, for hun er spretten og hopper gjerne opp og slår med sterke og kraftige labber i håp om å slå fristelsene ned på gulvet der hun kan plukke dem opp. Det har skjedd flere ganger at jeg har kommet bærende med stor vannskål full av vann, og fått veltet denne over klærne mine...

Vi har begynt med litt trening. Litt lydighet: sitt, ligg, stå, komme på innkalling (noe hun er veldig flink til), lineføring, FVF. Hun er veldig matstyrt og veldig førerorientert og forsåvidt enkel å trene- hun tar ting raskt. Men hun misliker terping og det legger hun ikke skjul på. Så vi må ha korte og varierte økter. Vi har også begynt med litt nesearbeid. Godbitsøk har hun gjort siden hun var 8 uker. I tillegg har vi nå begynt å trene inn smellerboksen, og planlegger å legge inn litt søksutvikling etterhvert. Hun liker sosiale leker med fører, men har veldig lite jaktlyst, så for tiden jobber jeg med å få opp jaktlysten hos henne. Mulig det kommer mer av det når hun blir eldre og får en sterkere bytteinteresse eller gjenstandinteresse. Men hun vil gjerne være lydig og henter ballen om jeg ber henne om det. Dog uten den helt store entusiasmen over ballen i seg selv.
Og selv om hun er førerorientert så ELSKER hun mennesker. Hun tigger om klapp og kos og å bli strøket på magen hver gang noen viser henne litt oppmerksomhet. Når hun skal hvile vil hun helst ligge så nært en tobent som overhodet mulig.

Hun har en del lyd. Kraftig stemme og ikke redd for å bruke den. Hvilket hun gjør om hun er uenig i mors avgjørelser. Om jeg setter henne igjen på stua og går på kjøkkenet, så lyder kraftig klagesang. Og er hun sulten sier hun fra- dels med stemme og dels med å dra matskåla rundt på gulvet med enten labber eller tenner. Syns hun treningsøkta ble for kort, så sier hun fra når jeg setter henne tilbake i bilen. Og om Lotta får trene mens hun må sitte igjen i bilen, blir det tildels intens tilbakemelding om at DET ikke er greit.

Jeg liker det jeg ser nå som hun vokser til. Jeg liker fysikken hennes, blikket, temperamentet, humøret og intensiteten. Hun har meninger, og sier fra om dem, noe jeg liker veldig godt - der er hun som Lotta. Det betyr at jeg får noen blåmerker dann og vann, og at jeg må regne med noen napp fra tenner av og til. Og det er helt greit, Jeg liker hunder som snakker med meg og som ikke er redde for å si fra til meg når de er uenige. Enige blir vi alltids likevel- etterhvert, etter å ha diskutert litt rundt mulige løsninger ;)

—————

Tilbake