Og sånn er det

11.09.2020 21:22

Sånn er det. Hverdagen med hund. I perioder er der frustrasjon. Og jeg gidder ikke late som om alt er perfekt hele tiden. Med den risiko det medfører ift det å tråkke på noen tær osv. 

Jeg har tre tisper. To av dem er ganske skarpe. De krangler. Og ene er skarp, er intens, men ingen brukshund. Og ingen typisk familiehund heller, fordi hun krever at eier er på hele tiden.

Så ja, jeg er litt frustrert for tiden. Nova er skarp, har mye jakt, vokt og gjeting (spesielt ovenfor andre hunder). Men er ingen brukshund. Har lite motivasjon for belønning.  Verken mat eller lek eller annet. Ingenting frister når bebehovet for kontroll over omgivelsene slår inn - noe det gjør hver gang vi er utenfor huset.  Samtidig har hun veldig gode sider: hun har supergodt (og da mener jeg virkelig VELDIG GODT!) gemytt ift folk - inkl alle slags barn i alle aldre (og hele slekta min elsker henne - inkl de ungene som ellers er redd hund...), er søt, snill, sosial. Og er en MENNESKE-HUND!  (Elendig vakthund...)....

Hun er IKKE den brukshunden jeg ville ha. Hun liker ikke apportering, liker ikke å yte med fokus på meg i settinger der andre stimuli kan oppstå, det være seg lyder, lukter, synsintrykk hun må sjekke ut.... Hun er skeptisk og tildels sint på andre hunder. Og hjemme er hun kontrollfreak. Lotta og Diva bør "oppføre" seg, ellers blir det bråk. 

Så ståa er som følger: Supersnill hund (ift mennesker), sosial, elsker alle tobente. Avskyr andre hunder. Inkl de som bor i huset vårt med mindre de innretter seg hennes krav om ro og orden. (Og blir forholdene mer intense enn de har vært siste halvår,  blir det virkelig veldig anspent...). Ikke brukshund - bryr seg ikke om belønninger. Kontrollfreak - ift andre hunder, vilt, sau, husdyr, vind og vær og lukter.... og da betyr kommandoer eller belønninger fra mor nada. 

Så hva veier tyngst? 
Akkurat nå er det sosialiteten. Det gode gemyttet. Barna i familien. Fravær av redsler. Gemyttet. Stødigheten. Jeg får ikke "brukt" henne til det jeg ønsker. Men jeg får vist frem en hund for verden som er alt hva verden ikke forventer - utfra eksteriøret. 
Og jeg elsker denne hunden. Selv om hun er - sett fra "et aktivt hundemiljøs side" - helt ubrukelig! 

 

 

—————

Tilbake