Om kadaver og andre disipliner

08.03.2016 19:52

Etter 2,5 uker - først 10 dager ferie og deretter en uke som syk og sengeliggende, er vi omsider i farta igjen. På tide syntes også Lotta, som omtrent har snurret rundt sin egen akse siste dagene....

 

I går startet vi opp igjen med lydighetstreningen. Siste kurskveld hos sportshunder. Og Lotta var oppgira og høy, tydelig prega av å ha ligget på lading litt for lenge. Men vi hadde likevel en fin trening i går, der vi terpa på fri-ved-fot, utgangsstilling, samt kjeda litt. Og startet å trene på impulskontroll under lek.

 

I dag var det smellertrening igjen. Og vi starta med søk på kasser på vegg. Jeg gjemte 4 lærbiter med id-lukt, Lotta fikk smeller, og var på med en gang. Superivrig, markerte med tydelig frysmarkering, søkte metodisk over flere rekker med kasser både vannrett og loddrett.

Etter 4 tydelige markeringer ble det lek ut i bil og pause. Økten ble gjentatt to ganger til, før to økter med søk på bane. Jeg satte da opp to baner med en boks med id-lukt i hver. I den første økten, som bestod av 5 -6 søk, belønnet jeg henne først idet hun markerte med frysmarkering på rett boks, gjentok belønningen noen ganger før jeg dro henne videre, av banen og lek etter endt bane, før nytt søk på neste bane. I andre økten, som bestod av 4 søk, sa jeg bare "bra!" idet hun markerte rett, ropte henne til meg og satte henne i søk på bane nr 2. Idet hun markerte på rett boks i andre banen, skrøt jeg uhemmet av henne, og belønnet henne med dralek. Hun forstod raskt at belønningen dermed kom etter andre banesøk og andre korrekte markering. Etter 4 søket på denne måten - der hun gjorde det kjempebra, avsluttet vi dagens trening med lek ut i bil. :)


Lotta er en energisk hund. Noe jeg setter stor pris på og syns er bra. Vi prøver å få trent "hodebry" 3 - 4 dager i løpet av uka. Og jeg prøver, og har et ønske om, å trene så variert som mulig. Dels fordi vi skal ha det morsomt, dels fordi hun på den måten får brukt ulike sider ved seg selv og hodet og tildels nesen sin.
Så vi trener lydighet. Ikke for å oppnå kadaverdisiplin, for det har jeg lite til overs for. Jeg er ikke spesielt imponert over de som har stålkontroll - les:Kadaverdisiplin - over hunden sin i alle settinger i hverdagen. Det å få jernkontroll over en hund er ikke spesielt vanskelig - om man vil bruke harde nok metoder. Og jeg har observert min andel av underkuede hunder gjennom årene - de samme hundene mangler helt "gnist" ofte, og har lite med eget-initiativ. De er for redd for å gjøre noe feil, til at de tør å gjøre noe særlig i det hele tatt.
Jeg vil heller ha samarbeid basert på lyst. Og dermed overlater man en del eget-initiativ til hunden, men den "risiko" det medfører for at hunden KAN finne på å ta noen egne valg på tvers av eiers ønsker.

Med nok trening, basert på belønning og frivillighet, kan man- mener jeg - oppnå så stor grad av "lydighet" at hverdagen blir enklere. Og nok til å danne et godt grunnlag for andre hundesporter. Som både rally-lydighet og agility, rundering, spor med mer.
Og på kjøpet, i tillegg til en lydig nok hund, får man en hund som tør å prøve på egent initiativ, nye ting. Noe som i mine øyne er gull verdt.
 

—————

Tilbake