Smellercup i regi av Hønefoss og Omegn Brukshundklubb

07.05.2017 22:47

Fredag pakka jeg Lotta, Siri og Oskar med meg i bilen og kjørte til Hønefoss for å delta på dobbeltstevne smellercup. Den ble avholdt i regi av Hønefos og Omegn Brukshundklubb, og var en offisiell cup godkjent av Norsk Smellerklubb.
Fredag kveld kampa vi oss inn på Ringerike gjestegård, et overnattingssted som var midt i blinken for oss, både økonomisk, beliggenhet og grad av comfort. Lørdag morgen stod vi opp i otta, og parkerte ved stevneområdet ca kl 0715, et kvarter før registrering startet.
Jeg trakk nr 21 lørdag, og Siri nr 25, av totalt 29 påmeldte. Så det betød at vi måtte vente ganske lenge før det ble vår tur.

Smeller er slik organisert at for å få delta i øvelse 2, 3 og 4, må man ha bestått øvelse 1. Dvs minst ett funn i øvelse 1. Så dermed må alle gjennom nåløyet - øvelse 1, før man får gått de andre øvelsene. Jeg fikk oppmøte tid for øvelse 1 ca kl 10.40, og siste øvelse for dagen - kassesøket, ikke før nærmere kl 14.
Været var nydelig. ALTFOR nydelig...for det ble varmt. Grusomt varmt. Jeg slet og Lotta slet. Og Oskar slet. Det tar på å komme fra 5 grader og vinter, vant til å trene i kulde, til 24 grader sol i skyggen, og ingen ventilasjon i rommene som ble brukt til søksøvelsene. Jeg lufta Lotta og gav henne vann et par ganger før kl 10, men syntes hun virka "ikke pigg", og ganske "lav". Noe som er ganske uvant til Lotta å være.
Før vi skulle inn til Øvelse 1, måtte vi vente noen minutter i en ventesone. Hun fikk smelleren der, for 3.gang, og jeg prøvde å leke henne litt opp. Men ho var uinteressert i smelleren og "valgte meg bort" flere ganger da jeg prøvde å dra henne opp i lek.
Det ble vår tur,vi gikk inn i hallen der øvelsen ble avold, jeg kobla av Lotta, fikk klarsignal fra dommer, og jeg sendte henne ut i banesøk. Elendige greier....

Ho valgte bort banen flere ganger, "skanna" banen og surra rundt. Jeg måtte henke henne inn og sette henne i søk en gang uten funn, men vi kom oss igjennom og hun markerte på 4 korrekte funn. Men det var absolutt IKKE noe bra søk. Og ho logra overhodet ikke undervegs. Jeg satte henne tilbake i bilen, som forøvrig stod med alle dører og vinduer åpne, kjøpte et nytt silveshade (hadde lagt igjen mitt hjemme, det det ikke er behov for denslags ennå...) som jeg hang over bilen, og bestemte meg for å tvinge i henne masse vann, for hun virka rett og slett slapp og dehydrert.
Så neste to timene hellte jeg i henne masse vann, og ho kvikna litt til.
Vi gikk romsøk, der ho logra og søkte godt - men kun markerte på ett duplikat. Av ulike grunner. Den ene fordi hun er så "høflig" på nye steder at jeg sliter med å få henne til å hoppe opp og sjekke ut hyller og bord og skap osv. En annen fordi det var ulidelig varmt i rommet. Så varmt at jeg ble uvel selv. En tredje fordi vi hadde måttet vente lenge i ventesona i varmen. Som til tross for litt skygge tok litt futten ut av Lotta. Og det å prøve å leke henne opp gjorde henne bare sliten. Og etter romsøket falt hun sammen igjen, slapp og daff. På nytt jobba jeg med å få kjølt henne ned, og få i henne rikelig med vann. En time senere var det tid for kjøretøysøk. Jeg måtte igjen vente 10 minutter i ventesonen, og da vi kom inn i søksområdet ble vi igjen "Brifa", noe jeg opplevde som unødvendig uthaling av tid fordi alle hadde fått brifing samlet om morgenen, og jeg opplevde ventinga som slitsom for Lotta pga varmen.
Hun ble satt i søk, men var overhodet ikke interessert i å søke; ho surra rundt på gresset,og var knappast bortpå kjøretøyet - en snøscooter som stod der. Og ingen logring, og lav kroppsføring. Jeg kjente at nå var det nok og "gav litt opp", og det merka nok Lotta, for ho satte seg da likegodt ned og tissa i søksområdet. Hvilket betyr "disk". Jeg ble verken oppgitt eller irritert men tenkte: "Så bra, da har du "løst problemet" Lotta!"  ;) Ikke rart ho måtte tisse ofte, så mye vann som jeg hadde helt i henne. Men i slik varme SKAL hunder ha mye vann. Så i mine øyne var der ikke noe alternativ.

Jeg fikk refs av dommer med beskjed om å følge litt bedre med hunden min. Noe jeg valgte å overhøre, takket for meg og tok med Lotta ut av søksområdet. Og trakk oss fra siste øvelsen. Ingen vits i å fortsette når Lotta overhodet ikke var i form.

Siri hadde hatt akkurat samme opplevelser med Oskar, som også hadde "fiksa dagen" med å tisse i kjøretøysøket, og som dermed også fikk disk.
Så vi dro fra cupområdet, lette oss frem til et vann noen km unna, og fikk avkjølt både Lotta og Oskar der. Og Oskar -som tidligere ikke har likt vann - kasta seg ut i vannet og svømte som en fisk  :) Lotta protesterte høylydt da vi dro fra vannet. Og var heldigvis blitt kvikkere.

Vi dro tilbake til gjestegården, bestillte pizza og tok det med ro resten av kvelden. Begge hundene var ganske utlada, og jeg var ennå bekymra for Lotta. så måtte sjekke henne ørten ganger, blandt annet "baktil" for å se etter tegn til mulig livmorbetennelse. For hun hadde virkelig ikke vært seg selv lik denne dagen.

Søndagen starta vi med ny frisk, og været hadde heldigvis slått om til "Trørndervær" med regn og ca 10 grader. Så de fleste hundene virka piggere denne dagen. Vi hadde bedt pent om tidlige nummer fordi vi hadde langt å kjøre hjem, og fikk det heldigvis innvilget. Så jeg gikk med Lotta som nr 2 og Siri med Oskar som nr 3, av 30 ekvipasjer. Lotta var i bedre form enn lørdagen, men likevel ikke "seg selv". Fremdeles daffere enn vanlig, mindre energisk, og virka "litt på tuppa". Blandt annet så svarte hun hysterisk på alle hunder som hun hørte bjeffe, med reist bust og stressa bjeffing. Noe hun sjelden gjør ellers.

Jeg valgte å dra henne så høyt opp jeg fikk til, med lek, før vi gikk inn til øvelse 1. Jeg regna med at ho da kom til å fly over boksene og virre, noe hun også gjorde. Men hun holdt seg PÅ banene i dag, selv om søket var uten flyt og jeg måtte restarte henne to ganger fordi hun surra seg ut i en runde. Så vi fikk trekk for mangel på flyt og restart. Men jeg var fornøyd fordi hun var "høyere i hodet" enn i går,og hadde mer fart i kroppen, og ikke logga seg helt av under søket.

Jeg satte henne rett i bilen, og hadde som mål å hente henne der og sette henne rett i romsøk uten venting i ventesonen, noe jeg avtalte med ansvarlig for ventesonen for romsøkøvelsen. Men det gikk skeis - pga en misforståelse mellom dommer og person i ventesonen, ble jeg og Lotta stående og vente flere minutter før vi slapp inn. Hun søkte bra, men vi fikk to gg trekk for avbrudd i søk, og trekk for restart - for hun markerte på et duplikat, men gjenstanden duplikatet var gjemt i ramlet overende så hun skvatt til og ble redd. Og dermed fikk jeg ikke godkjent markeringa og mitt varsel av denne, men måtte likevel restarte henne. Og i samme setting fikk jeg trekk for "forflytning av hund". Hun fikk for markering av to duplikater, så vi mistet poeng for to. Men hun hadde logret, så jeg var fornøyd, selv om hun ikke var så på som hun pleier. Og de to duplikatene hun ikke fant, mistet hun nok fordi hun ennå en gang vegret seg mot å hoppe opp og sjekke ut hyller og benker, altfor høflig som vanlig.


Tredje søket - på kjøretøy - der fikk vi gå rett inn så og si. Jeg gira henne opp med lek før vi gikk inn, og håpte at dette ville holde henne gående til hun fant første duplikat. For hun virket - i mine -øyne - ikke særlig motivert eller interessert i å søke.Hun prøvde flere ganger å møte blikket mitt, løp inn mot meg og "ba" om kontakt - jeg stod da stille, overså henne og glodde intenst på snøscooteren, og da valgte hun å gå tilbake til å søke på den hver gang. Hun fant duplikat - og jeg utnyttet det til å leke henne kraftig opp igjen før hun ble satt ut i søk på nytt. PÅ denne måten holdt vi det gående til hun hadde funnet 4 duplikater. Det femte og siste fikk hun ikke markert på - igjen fordi hun ikke var "frekk nok" til å hoppe opp på snøscooteren. Hun hoppet delvis opp - noe jeg ble glad for, men hun turte ikke hoppe så lagt innpå at hun fikk satt nesen på siste duplikatet der jeg var sikker på at det lå, vurdert utfra hvordan Lotta sirkla og snuste i området rundt. Jeg fikk trekk for forflytning av hund, en gang, noe jeg ikke helt forstår siden jeg ikke forflyttet henne men flyttet MEG rundt snøscooteren )hvilket er lov), og hun reagerte med å flytte seg etter og gå over i søk på den siden jeg stod på. Men men.


Siste søket ble kassesøk. Og siden hun hadde virka så lite søksmotivert på kjøretøysøket, valgte jeg å kjøpe en kotelett og en pølse som jeg skar opp i biter. Før søket gav jeg smeller og belønnet med disse spesielt gode godbtene og lot henne forstå at jeg hadde disse i lomma som belønning. Vi ble kallt inn, jeg satte henne i søk, hun snuste på første kasse nærmest oss, snuste såvidt på neste kasse, kom tilbake til første og la seg der og markerte. Først ble jeg litt satt ut, for jeg tenkte at dette kan ikke stemme, men hun ble liggende, så jeg meldte henne. Og det var rett markering :) Så hele søket var over på ca 7 sekunder. Jeg følte meg nesten litt snytt! Men hun fikk som jeg hadde "lovet" i forkant - resten av kotelleten og alle pølsebitene som belønning, og tilbake til bil.


Dagen hadde gått mye bedre for Siri og Oskar også - han fant alle 4 duplikater på banesøket, alle 4 på romsøket, 2 på kjøretøy og fant duplikatet på kassesøket. Så han gjorde en super innsats til tross for at han også var lavere enn normalt, og underlaget på tre av søkene var vanskelig for han. Bla med løpetispe som hadde gått over samme underlag.

Vi pakka sakene våre og kjørte hjem. Helgen har vært en hyggelig, men blandet opplevelse. Ikke minst har jeg sett Lotta fra en side jeg aldri før har sett henne. Og vi har sett hva vi må trene mer på, hva vi må ha fokus på fremover. Og ikke minst var det interessant å se hvordan andre treningsgrupper i Norge trener smeller.

Og vi kom hjem til Trøndevær. :) Det skifta midt på Dovre...

I kveld fikk jeg beskjed om at jeg og Lotta ble nr 8 i dag. Helt greit resultat mtp den formen Lotta har hatt denne helga.

Resultatliste med de 10 beste: 
1. Rune Klukstad - Maxi - poeng 2020 (opprykk kl.2)
2. Anette Buind Nordby - Valpis - poeng 1997 (opprykk kl.2)
3. Camilla Hjetland - Toya - poeng 1970 (opprykk kl.2)
4. Sofie Hofgård - Ixia - poeng 1949 (opprykk kl.2)
5. Bjørn Bratlie - Lexi - poeng 1945 (opprykk kl.)
6. Line Yvonne Yksnøy - Herman - poeng 1901
7. Kamilla Langlien - Joe's Myra - poeng 1898
8. Eli-Anne Skaug - Lotta - poeng 1874
9. Anneli Høiden Skogstad - Chivas - poeng 1868
10. Sofie Hofgård - Ronja - poeng 1841

 

Bilder under er "stjålet" fra Hønefoss og Omegn Brukshundklubb sin facebookside

—————

Tilbake