Smellertrening 15.september 2015

15.09.2015 21:44

Lotta vokser, og utvikler seg raskt for tiden.
Jeg har hele tiden vært redd for å legge demper på henne, slik at jeg i verste fall kunne ende opp med en "lavtemperert" flat hund uten futt i. Men den bekymringen min ser jeg at jeg kan legge helt bak meg. DET har blitt veldig tydelig nå siste uken.

Vi har hatt høyt tempo i heimen siste uka. Mye aktivitet for både tobente og hunder hver dag, og Lotta har vist seg som utholdende og energisk. Ikke den som legger seg ned eller "nekter" å bli med på tur, aktivitet og morro. I dag var absolutt intet unntak - hun løp ivrig til ytterdøra da jeg ba henne bli med. Og hoppa inn i bilen uten å nøle (hun liker ikke å kjøre bil).

Vel fremme i treningshallen rigga jeg utstyr, bestemte meg for hva vi skulle trene på først, og henta henne inn. JEG var sliten i hodet da etter en travel dag, og greidde dermed å starte treninga med førerfeil: Hun trodde tydeligvis (sett i etterkant) at vi skulle starte med søk på kasser langs veggen. MIN plan var søk på flis på gulvet. Men jeg ble for uklar for henne, så hun starta med å surre rundt, litt på jakt etter "hva skal vi gjøre nå"?
Veldig energisk, veldig motivert og veldig høy. Jeg prøvde å henke henne inn og øke fokuset, og der gjorde jeg feil nr 2 - nemlig i måten jeg lekte med henne mellom søkene: jeg kastet ball - noe hun elsker. Og dermed ble hun enda høyere og enda mer ukonsentrert fordi tempoet hennes gikk til himmels.

Dagboken fra i dag så slik ut:
Økt 1: På flis. Te gjemt under. Starta m førerfeil, så hele greia ble litt såder……
Pause i bil. Droppa deretter flis. Droppa å kaste godbiter - hun blir altfor opptatt av å holde fokus på hvor jeg er til enhver tid istedetfor å konse på å markere.

Økt 2: Søk på 4 kasser på vegg. Lærbit. Bra fokus, virrer litt rundt så hun ble kobla. Tok seg deretter noe inn. 4 korte økter m ballek mellom. Presser nesen inn i hull hvor lærbit lå.
Pause i bil.

Økt 3: på 8 kasser. Markerer på rett. Blir altfor høyt temperert etterhvert, pga ballek, godbitkast mellom øktene. Virrer enda mer pga stress. Derfor: Ut i bil. Hyler i bil for første gang ever..... VELDIG høy i hodet.  Fører måtte i tenkeboksen….
Fikk her kjempegod hjelp av Stig som tolmdig observerte oss, og tok seg tid til å gjennomgå øktene på papiret med meg. Da ble det tydelig hvor jeg hadde gjort alle feilene. Fører har mye å jobbe med ;) (morsomt å trene hund av den grunn også :) )
Vi la en plan for den videre treningen.

Økt 4: på 9 kasser. Droppet ballek. Dralek pluss strør godbiter i en liten sirkel på gulvet, som hun søker etter, mellom økter. Roer seg da en del og blir lavere "temperert". Markerer rett sted, hun forstår leken, men virrer rundt en del ennå mellom hvert søk. Bruker kobbel under søk.
Korte søk. Og kun 4 - 5 søk før pause i bil.

Økt 5: søk på 9 kasser. Som i økt 4, men hun dytter nå på kasser. Rett og slett fordi fører (les: jeg!) har timet litt for dårlig et par ganger, så hun tror dermed at det nå dreier seg om å dytte kassene... Må plukkes bort….
Pause i bil mens fører planlegger neste økt.

Økt 6: som økt 5, men lærbit i nederste rekke. HUn måtte da legge seg for å markere og tydde først til skraping på kassem som selvfølgelig ikke belønnes. Gikk da over til å bruke snuten igjen, og ble godt belønnet for det. Vi hadde  3 korte søk m dralek mellom, flyttet så kasse med skinnbit mens hun søkte etter godbiter på gulvet (og fikk ned temeraturen i hodet enda litt mer), deretter 3 treff m belønning før dralek ut i bil.

Veldig lærerik dag, så veldig fornøyd. Hun er i ferd med å bli akkurat en slik hund jeg har savnet å ha siste årene: Høyt temperert, raskt tempo i hodet hennes, tar ting veldig tjapt. Så her gjelder det å henge med i svingene :)

—————

Tilbake