Søksutviklingskurs med Peder Christiansen

21.08.2017 23:25

Denne helga har vi i Spesialsøk hatt kurs i søksutvikling med Peder Christiansen. Kort oppsummert: Det ble en inspirerende og utviklende helg. Jeg hadde med meg begge hundene, men trente primært med Lotta siden Nova ennå trener på veldig grunnleggende ferdigheter.

Kurshelgen startet med en gjennomgang av alle ekvipasjer, der hver fører fikk definere hva man ønsket å jobbe med. Jeg har jo en veldig motivert søkshund i Lotta, men har slitt litt med at hun er før høy til tider og blir da litt uryddig i søket sitt. Så lørdagen var planen at vi skulle jobbe med DET. Noe vi gjorde. Og søndagen jobbet hele gruppa med forsterkning av markeringene, ved hjelp av enkle geniale teknikker som vi fikk forklart og demonstrert.
Og helga ble også en opptur på andre måter:
Lotta fikk veldig mye skryt - hun er en fantastisk søkshund. Jeg har jo visst at hun er bra, men det å få høre det fra en så kompetent fagperson innenfor søk (sannsynligvis den mest kompetente innen dette feltet i Norge), var veldig fint. :) Og det å jobbe bort at hun blir litt uryddig når hun er veldig høy, - forøvrig et vanlig problem hos tjenestesøkshunder - var ikke noe problem, og jeg fikk nøye forklart (og demonstrert) hvordan:
1. Hun må tvinges til å søke seg ferdig med "ett område" før hun går videre til neste.

2. Hun trenger større utfordringer; dvs veldig få duplikater, ofte kun ett, må legges ut, slik at hun tvinges til å jobbe lenge og grundig for å finne det. Hun er så motivert at hun kommer ikke til å falle av og miste driven.
Og egentlig burde jeg presse henne maks, gjerne legge opp til et søk uten duplikater lagt ut, der hun får søke så lenge og intenst at hun faktisk NESTEN faller av, for så å få en makker til å legge inn et duplikat et øyeblikk jeg avleder henne, sette henne rett i søk igjen og deretter la henne få et treff.

3. I tillegg er hun veldig responsiv ift "leash-pressure" teknikk for å forsteke frysmarkeringa og trangen til å dra seg frem mot luktduplikatet. Jeg forsøkte dette under veiledning og hun responderte veldig på det.


Jeg fikk også skryt av treningsgruppa mi :)
Vi har alle på denne gruppa superfine frysmarkeringer og veldig få feilmarkeringer. Og vi fikk kreditt for det grunnarbeidet vi har gjort med hundene våre. Som instruktør for denne "gjengen min" er jeg veldig glad for å få høre at vi jobber på riktig måte, og har riktige tanker rundt dette med søksarbeid. Noe som inspirerer til videre treninger.

Og ikke minst fikk Siri - velfortjent - veldig mye skryt av Peder. Den måten hun har jobbet frem Oskar (som er en ganske sær "gubbe") på viser tydelig hvilken utrolig dyktig hundetrener hun er. Og som dessverre mange ikke ser fordi de ikke ser de begrensningene som ligger i Oskars "genetiske pakke", men vurderer evipasjen som om Oskar  var en shæfer eller en malle. Og jeg er veldig enig med han. Siri er en usedvanlig flink hundetrener :) Og når hun senere får seg den hunden hun "fortjener" kommer hun til å komme veldig langt opp på resultatlistene i konkurranser.

—————

Tilbake