Unnskyldninger, unnskyldninger....

19.09.2020 18:34

Ofte, og sikkert oftere enn vi tror, er det vi hunde-eiere som begrenser hundens utviklling og trening. Pga bekymringer og fordi vi er redd for å "belaste" hundene for mye, sannsynligvis. 

Så vi kommer med forklaringer på hvorfor hunden ikke kan utsettes for akkurat denne type trening, denne type krav, denne type utfordringer. 
Noe av det jeg ofte hører er: 

  • Hunden er så redd i nye omgivelser (men hunden har høy hale og logrer når den kommer inn i lokalet....) 
  • Hunden er så stressa (men setter seg rolig og ser på eier....)
  • Hunden må ha "ro-trening" og ikke stimuleres på uheldig måte (mens hunden står rolig og ser på omgivelsene...) 


Så hva vet vi om læring? 

Jo. For å lære må hundene (og alle andre vesener) ha et visst stressnivå. Er stress lik null, er vi enten døde, eller sover tungt og avslappa. Når vi våkner om morgenen er det fordi vi får en viss stigning av stresshormoner. Vi våkner, og når vi er våkne nok og oppmerksomme ovenfor omgivelsene, er vi istand til å lære. Slik er det også med hundene. 


 

Hvis hunden er litt var for omgivelsene, litt påvirka av miljøet, må man bruke LITT (men ofte kun litt) tid på å venne den til det nye stedet. Hvis man gir hunden en oppgave som hunden assosierer med masse belønning, vil belønningen og motivasjonen for denne, etterhvert sørge for at oppmerksomheten mot omgivelsene, miljøet og det hunden vanligvis reagerer på, avtar. Med andre ord - vi trenger ikke bruke så mye tid på å bry oss om hva hunden ev reagerer på. Bare gi den en oppgave og BELØNN! 

 

Er hunden derimot så redd eller er så stressa at den har slått over i panikk(grønt område til høyre på kurva), er all læring blokkert. Og det beste du kan gjøre er å ta den ut av miljøet den reagerer så kraftig på og starte tilvenning på god avstand. 

De aller fleste hunder som er litt stressa i nye miljøer faller inn i det olivengrønne området på figuren over. Så det beste du kan gjøre for hunden din da er å starte med en enkel oppgave. Feks lære den at et "klikk" eller et "bra" betyr noe godt. Så klikk og belønn - 50 ganger. Ikke bry deg om miljøet. Min erfaring er der at de fleste hunder som er litt miljøberørte, så snart de kjenner på litt mestring og får en god belønning (den må være GOD - dropp tørrforkuler og gi leverpostei!) senker skuldrene og blir mer opptatt av å tjene inn godbiter enn av å henge seg opp i miljøet rundt. Og DET er god miljøtrening. 
Rene kinderegget: Miljøtrening, fokus på eier, OG den får mestring! 

Slutt å unnskylde deg: tren hund istedet! 

—————

Tilbake