Vær så snill; ha litt innsikt

22.03.2021 20:27

I hundemiljøer, ymse, så er der en dessverre trend (ofte) at man skaffer seg såkallt "driftige hunder". For man vil konkurrere i ulike hundesporter, og ha en "trenbar" hund. 
Og så tenker man ikke gjennom det livet man har forøvrig. 
Med det så mener jeg: Hvis du er en type person som helst trives i sofaen, med rolige dager, middag og kaffehvile etter jobb, kveld foran TVn med favoritt-programmene, og helgene med grilling i hagen,  ikke velg deg en type hund som trives best ute på tur. Er du sofamenneske, ikke velg husky, fuglehund eller høydriftig aktiv brukshund med kvitkksølv i årene. Gå for en litt roligere "variant". Der er plenty hunder som ikke ber om 2 - 3 timer ute-på-tur og hodetrening på toppen-aktiviteter hver dag! 


Jeg mener ikke at disse rasene ikke skal takle rolige dager. Det skal de lære å takle. Men om du trives med å ta det med ro, hver dag, kanskje trene litt rallylydighet eller andre hundesporter innendørs sånn 2 - 3 ganger per uke, og eller avskyr lufteturer ute i regnet og snødrevet, -ikke gjør deg selv så vondt at du går for en valp av type "fysisk aktiv rase" eller "rase som krever MYE mental stimulering" (sånn ca hver dag...). Hvis du ikke har likt joggeturer og skiturer de siste 20 årene, hvor sannsynlig er det at du plutselig finner ut at dette er meningen med livet?? Hvis du syns det er behagelig å slumre foran Tvn etter jobb, hvor sannsynlig er det at du plutselig skal synes lange ettermiddagsturer med joggesko på bena er toppen av lykke? 

Målet må være å ha en hund som passer DITT liv, DINE behov, DITT aktivitetsnivå - slik som du har det og trives med allerede før du henter hjem den unge, lovende firbente. Hvis du tenker at du SKAL bli mer aktiv for å tilfredsstille en viss type hund, er du allerede i villfarelsen. Det skjer neppe. Det å legge om de vaner vi har, og legge om til en type livsstil vi i utgangspunktet ikke trives med, er utopi for de fleste. Og ender stort sett bare med frustrert hund og frustrert eier. Og ev omplassering. 

Så tenk gjennom FØR du henter hjem en valp: 
-Har jeg valgt rett rase? 

-Har jeg valgt rett oppdretter? 

-Har jeg fått tilbud om rett individ i valpeflokken? 

—————

Tilbake