Valpetid

02.12.2020 22:17

Valp igjen, så valpetid. Og etter Lottas "salmonella-kull" kan jeg med hånden på hjertet si at jeg ikke syns valpetid er det morsomste i verden. Det er -slik jeg ser det - først og fremst masse jobb. En jobb der målet er en velfungerende voksen hund. 

Ene greia er jo alle de vanlige valpegreiene: Husrenhet, valpebiting, bjeffing osv. Det er i hjemmet her ren rutine, og oppleves ikke som problematisk. Men som en "jobb" som må gjøres. 

Og så har vi alle de miljøfaktorene som en valp skal bli kjent med og lære å forholde seg til: 
Ulike mennesker - ulike aldre, utseender, bekledninger, de med ganghjelpemidler som krykker og staver, de med skjegg, syklister, de på rulleski, rullebrett, løpende barn, skrålende barn  osv. 
Ulike fysiske miljøer: by, bygater, skilt, postkasser, trafikk, skog, åker, fjell, ulike underlag - grus, glatte gulv, metallunderlag, asfalt, skogsbunn, osv osv. Og ellers de fysiske forhold man vet valpen må forholde seg til gjennom livet, inkludert bilkjøring, ev buss om man er avhengig av det.

Utover dette har jeg ett hovedfokus med Rim, og det er lekutvikling. Jeg vil at hun skal leke og tigge meg om å få leke med meg. Og jeg legger inn ferdigheter jeg vil hun skal kunne, i leken. Jeg bruker mye shaping, og klikker. Fordi jeg vil at hundene mine skal tilby adferder, og være "kreative". Der er ingen "Krav" fra meg, i denne formen for trening/lek. Kun mye og god belønning. Og det er Rim som skal mene den er god. Så hvis jeg merker at hennes interesse er "såder", bytter jeg belønning. 
 

Det første jeg startet med da hun kom i hus var sevfølgelig at hun skulle oppsøke meg hele tiden, følge etter meg, og reagere på navnet sitt. Ganske raskt startet jeg også med omvendt lokking, som er en hjelpeøvelse jeg bruker mye i innlæring og utvikling av andre adferder gjennom hele hundens liv. 
Og nå, hun er nå 12 uker, startet vi med bakpartskontroll. På kasse. 

Og igjen - dette er lek. Det skal være morsomt, masse belønning, og i denne prosessen sniker det seg inn de ferdigheter som jeg ønsker av henne. Essensen av shaping. Og som man ser på denne videoen -så hopper hun opp igjen på kassa etter å ha plukka godbiter på gulvet. Fordi hun har forstått at det er denne adferden som utløser belønning. 

 Valper elsker å prøve nytt, utforske og leke og få ros og belønning. Perfekt utgangspunkt for shaping. I dag tok jeg frem «kassa», og i løpet av tre korte økter, spredt utover dagen (første i min lunsjpause -hjemmekontor, andre mens jeg laga middag og tredje nå i kveld, hver på ca 5 minutter) har hun knekt koden for hva som utløser belønning. Dette er ikke «å kreve» noe av en valp. Dette er lek, og læring ved hjelp av KUN belønning og belønningsmarkør (klikk). Dette kan de aller fleste valper «få til», om vi instruerer eier godt nok. Det handler om 1.belønning og 2.motivasjon.

Og selvfølgelig kan vi gjøre det enklere for valpen å tilby riktig adferd ved å være nøye på vår egen timing, og belønningsplasseringen (som er grunnen til at jeg gir henne belønningene fra den posisjonen jeg gjør, på videoen). 

—————

Tilbake